2020.04.13 11:30 Artemisia Olvasottság: 145x
4

Szerelem a síron túlról

:::A HOZZÁSZÓLÁS CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

A film az egyszerűség látszatába bújtatva egy végtelen mesterművet rejt. Csak egy megszokott művészfilmnek tűnik, amely egy elvont témáról, a klónozásról filozofálgat, miközben hétköznapi események peregnek a cselekmény keretében. Ez a felszín azonban súlyosan megtévesztő, mivel az egyszerű, hétköznapi események, mint pl. tengerparton játszó gyerekek, egy közúti gázolás, egy mesterséges megtermékenyítéssel teherbeeső nő, egy anya és fia átlagos életképei, ahogy verset tanulnak, a kisfiú születésnapját ünneplik, ahogy a barátaival játszik, ahogy később, egyetemistaként hazaviszi a barátnőjét, ettől a nyugodt felszíntől sokkalta többet takarnak, néhol szimbolikus jelentéssel bírnak.

Szerelem a síron túlról

Egyrészt feltárul az emberi lélek egy eddig érintetlen, új univerzuma, a szerelem, a gyász, a vágyódás egy új szintje; másrészt egy egészen másfajta cselekmény folyik elrejtve Rebecca és Tommy életképei alatt éles társadalomkritikával és kérdésekről az életről és a halálról, melyeket talán egyik embernek sincs joga eldönteni. Ezerarcú mű, gyakorlatilag film a film mögött.

Azonban a cselekményt sem szabad alábecsülni. Bár egyszerű, lineáris történetvezetésnek tűnik, mely szerint Rebecca megszüli és felneveli az elhunyt szerelme klónját, aki felnőve megtudja az igazságot, és örökre kisétál anya-szerelme életéből, mintegy pesszimista véget adva a történetnek. Ez azonban nem így van. Egy nagyszerű kritika hívta fel a figyelmemet a film első perceiben, a 2. és 3. perc között lepergő néhány képkockára, melyek új értelmet adnak az egész filmnek.

Ezekben a képkockákban a várandós Rebecca látható, amint a születendő gyermekéhez beszél. Ez akár arra is utalhatna, hogy majd Tommy klónjával fog teherbe esni a film során, azonban a helyszín (az a tengerparti ház, ahová Tommyval már iskolás korában költöztek, és ahol az ominózus jelenet zajlott Rebecca és a felnőtt Tommy között) és Rebecca szavai ( "Vége... bár meghaltál, mégis itt maradtál velünk. Talán mindig is erre az ajándékra vágytam, amit végül is te adtál nekem") azt sejtetik, hogy nem, hanem a film végső bejezésére utal, vagyis, hogy Rebecca teherbe esik Tommy klónjától! Ez teljesen új alapokra helyezi az egész filmet, és más fényben láttatja az egész helyzetet.

Az igazi lelki mankó Rebecca számára nem az volt, hogy újra megszülte Tommyt, hanem az, hogy megkésve bár, de egy gyermekkel ajándékozta meg őt az elhunyt szerelme, és ez segített neki végleg elengedni a halott Tommyt. Egészen más a film konklúziója, mint azt első látásra gondolná a néző. Ez pedig a modern éra egyik legnagyobb szerelmi tragédiájává avanzsálja, a film gyakorlatilag a szerelem diadalmenetét ünnepli, mely a síron túlról is képes újjászületni, hacsak néhány röpke pillanat erejéig is, amik mégis egy új élet születését eredményezték.

74 Méh  (2010)

dráma | romantikus | sci-fi

Rebecca és Thomas gyerekkorukban találtak egymásra egy szigeten. Kapcsolatuknak az vetett végett, hogy Rebecca a világ másik végére, Japánba költözött. A szerelmesek tizenkét... több»

4