2023.12.10 18:14 cynicalrealist Olvasottság: <100x
0

Búcsúnak sem jó

Előre szólok, hogy a filmre úgy fogok tekinteni mint Bruce Willis mentális betegségét, romlását figyelembe vevő búcsúelőadásra. Ha nem így tennék, kénytelen lennék rossznak, sőt nézhetetlennek értékelni az alkotást.

Pedig az előfeltételek adottak egy igazi ZS kategóriás igazságosztó/bosszúálló filmhez. Van egy családi dráma, amiből hirtelen kettő lesz, így adott a sötét múlt, a főhős leminősítése, véletlen belekeveredése a rosszfiúk üzelmeibe. Van egy visszatérő családtag, akinek rendőr apuci mindent (khm) megtanított, ami a túléléshez kellhet, és akinek a cselekményvezetés miatt szüksége is van erre a tudásra. Szóval látszólag minden rendben van.

Búcsúnak sem jó

Az első gyanús jel, hogy a főhőst kinyírni hivatott rosszfiú egyedül van, és – szinte természetesen – nem akademikus alkat. Ami a gyilokra indulásától történik, az olyan szerencsétlenkedés-sorozat, amihez régóta nem vagyunk hozzászokva.

És itt jön be Willis egészségi állapota, valamint a filmipar hideg üzleti számítása a képbe. Valószínűleg nem volt senkinek sem kedve egy nem-kasszasikert forgatni, ezért szűkös erőforrások maradtak csak – és a szűkös erőforrásokba sajnos bele kell értenünk Willis képességeit is. Magyarán: lassúvá kellett tenni a filmet, mert a pörgést Willis már nem tudta volna megoldani.

A többszörös mélypont kétségtelenül az, hogy egy darabig bárkit lőnek le, illetve sebesítenek meg, képtelen meghalni. Aztán a végére ez is kiegyenesedik, akinek rég halottnak kellene lenni, az feltámad, akinek a halálát nem vártuk, az pedig eltávozott az árnyékvilágból.

És még valami: az alkotóknak még a forgatás előtt el kellett volna dönteniük, hogy egy kvázi paródiát forgatnak, vagy komolyan veszik a forgatókönyvet. A vicceskedni akarok, de közben komolykodom hozzáállás ugyanis még soha nem jött be. Vagy bejött, de akkor az volt a cél, és a néző is előre tudta, hogy arra számíthat.

Végeredményben végtelenül szomorú, hogy a genetika, a sors, az univerzum stb. így elbánt kamasz- és fiatalkorom hősével, pedig még elnézegetném Willist jó és kevésbé jó filmekben. Az életművének ez a lezárása azonban még búcsúnak is gyenge.

akció | krimi | thriller

A helyi rendőrfőnök egy kisvárosi bűnöző célpontjává válik, miután kiderül, hogy az tanúskodhat ellene. A biztonsági őrként dolgozó férfi viszont semm másra nem vágyik,... több»

0