2023.11.12 18:44 Piczil Zsolt Olvasottság: 118x
3

Hasítok az autópályán 240-el, aztán véletlenül rükvercbe raktam...

„Ami miatt a motor kissé zilált állapotban távozik a motorháztetőn át, az autóból” – Douglas Adams írta ezt, főhősének Arthur Dent arckifejezéséről, amikor az illető nagyon meglepődött. Kb. én is így néztem a Loki második évadot. Na jó, azért nem annyira tragikus, de szerintem mindenképpen erős visszaesés. Mi van Loki, elkapott a sorozat-kórság? Tudjátok, mi a sorozat kórság? Több megnyilvánulása van:

1. amikor van egy jó sztorid max. 2x2 órás mozifilmekre, de tv-sorozat formában, 6-8 órában meséled el, vagy még többen (Lost).

Hasítok az autópályán 240-el, aztán véletlenül rükvercbe raktam...

2. amikor (mivel széthúztad a sztorit) nem tudod a karaktereidet ÉLETHŰ akcióban motiváltan mozgatni, ezért állnak egymással szemben (leengedett vagy karbafont kézzel), és beszélgetnek, hosszan, elnyújtottan, unalmasan (Ahsoka, Dark második évad).

3. amikor meg sem próbálsz (vagy csak nem tudsz) igényes akciót összehozni, mert a sorozatok védjegye az ÁLLANDÓSÁG, nem a minőség (The Walking Dead).

4. amikor megpróbálsz pátoszos végső jelentet írni, mint egy nagy mozifilmben, de valahogy az egész sorozat olyan lagymatag lesz (pont a sorozat műfaj betegségei miatt), hogy senki sem ejt könnyet a főszereplőért (Loki).

Olyan kába, tántorgó, szirupban ragadt, iszapos lett a folytatás. A színészek is TÖBBSZÖR csak eleven paravánként állnak a háttérben SZÁLFA EGYENESEN, mintha megfagytak volna. Hol van a vihar sújtotta cédrus a látványból? Ne, ne, ne, ne mondd, hogy EZ volt a sorozat kigondolt hangulata! Semmi félreértés! Még így is jó, csak éppen a zseniális Lokiból lett minőségben egy Dr. Who szintű sorozat. Olyan visszaesés ez, mint a zseniális Agymenők 1-4 évad után a folytatások, amik inkább egy nagyon jó Jóbarátok-sorozattá váltak. Nem rossz, de az eredetitől nagyon lecsúszott.

Ami állandó a teljes sorozatban, azt most említem meg, a zene és a díszletek. Ezek végig zseniálisak. A Loki második évad 6. befejező részénél még kicsit ott maradtam a stáblistánál, mert annyira igényes az egész sorozat. És így ki is derül, NEM Loki sorsán merengtem, pedig elhangzik a nagy bemondás: „azzá válok, amire születtem”. Tom Hiddleston átéléssel játszik, úgy láttam, többször el is érzékenyült a szerepében, mégis, én nem tudtam átélni a történetet. Valahogy Owen Wilson karaktere is mostanra olyan sablonossá vált, lehet, hogy a színész is érezte, nem olyan magasröptű már a történet, mint az első évadban. Persze aki sorozat rajongó, fogyasztó, annak továbbra is jól fog csúszni Loki dimenzió és tér kalandja, szerintem eltompítottak egy Vasember önfeláldozása szintű jelenetet. Mert a sorozat olyan kórság, ami a legritkább esetben okoz katarzist. Nem erre találták ki a szórakoztatás eme típusát.

akció | fantasy | kaland

A sorozat második évadában Loki Mobiusszal, Hunter B-15-tel és az időt felügyelő szervezet többi tagjával együttműködve próbál eligazodni a multiverzumban, hogy megtalálja... több»

3