2026.07.18 21:49 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

Messzemenően alulértékelt

Faék egyszerű a mondanivaló, és ezzel nincs is semmi baj. Röviden a következő: az életben az igazán fontos dolgok egyszerűek és időben, valamint térben univerzálisak. Pont. Ennek fényében ez a rövid, másfél órás alkotás egy tömör és kerek transzcendens utazás volt. Megpróbált a vége felé választ adni az élet értelmére is, de azt a részét nem feltétlenül írom alá, aminek úgyszintén nincs jelentősége; a film attól még rohadt jó.

Van egy idősík 45000 évvel ezelőttről, ott látunk egy családot, aztán van egy jelenbeli másik idősík, ahol pont ezt a családot régészik a régészek. A harmadik idősíkban megy az űrhajó a francba, egy többszáz éves úton halad, viszi az embriókat az új lakóhellyel kecsegtető bolygó felé. Ott külön csavar, hogy a kapitány élettartama meg van növelve, hogy kibírja a párszáz évet, így a normál élettartamú gyerek születésétől a haláláig nem sokat öregszik. Mindhárom idősíkban a hétköznapokat és kapcsolatokat látjuk. Az űrhajón a kapcsolat egyik résztvevője egy mesterséges intelligencia. Tök tisztán az jön le, hogy azok a dolgok, amik értelmet adnak a létezésünknek, pont ugyanúgy működtek mindig, és ugyanúgy fognak működni, mindegy, hogy pontosan kik között, hol és mikor.

Messzemenően alulértékelt

A film létrejöttének körülményeivel kapcsolatban iszonyú izgalmas ötletnek találtam, hogy a rendező korábban filmeket írt, de nem rendezett (a Pixar néhány legmeghatározóbb filmjét ő írta), az író pedig olyan valaki, aki korábban inkább rendezett. És ez a szerepcsere nagyon fényesen működött. A rendezői székben egy olyan ember ült, aki zseniális történetmesélő, az érzelmi ívek felépítése pedig a kisujjában van. Az írói szerepben pedig olyan ember volt, aki vizuális, rendezői aggyal közelít a forgatókönyvhöz. Nem tudom, ez miért lett ennyire hatásos húzás, de pislogni is majdnem elfelejtettem, amíg ment a film. Simán neki tudnék állni most rögtön még egyszer megnézni.

dráma | sci-fi

Három, több ezer évet átívelő történet keresztezi egymást, és feldolgozza a remény, a kapcsolatok és az élet körforgásának témáit. több»

0