2026.06.09 21:02 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

And the winner is...

Két évvel a Reality után 2024-ben elkészült a Winner. Ugyanaz a téma, teljesen más a két film. A Reality az NSA iratokat lelkiismereti okokból szivárogtató Reality Winner letartóztatását helyezi fókuszba: azt, ahogy egy házkutatás során fokozatosan megtörik a csajt. Ez most egy sokkal szélesebb spektrumot felölelő film, gyerekkortól a fogságig és tárgyalásig. A realitynek pont az volt az erőssége, hogy egy adott pillanatra fókuszált és így nagyon erőteljes és koncentrált élményt adott. Arra be is varrtam az 5 csillagot, ez se volt rossz, ez most 4-et ért nálam.

Aki nem ismeri a történetet, annyi a lényege, hogy Reality Winner egy nagy igazságérzetű lány valahol asszem Texasban, és a privát érdeklődésének köszönhetően hamar, már a középiskola után az amerikai légierőnél találja magát mint pastu tolmács. Vagy amolyan lehallgató - nyelvfejtő. Az első Trump-ciklus alatt már az NSA-hez kerül, ahol furcsamód minden kolléga hozzáfér a szerveren tárolt titkos anyagokhoz, amelyek bizonyítják, hogy Putyler szügyig bekavart az amerikai választásokba, segítve ezzel lelkes ügynökének, a szőke Torgyánnak a hatalomra kerülését. Reality kiprinteli és kicsempészi a terhelő dokumentumokat, persze megbukik, és 2018-ban megkapja a példát statuáló hosszú büntetését.

A film tulajdonképpen a jobb állapotú emberekre általában jellemző erkölcsi dilemmáról szól. Ezt ismerjük a mi 2026-os tavaszunkból, ahol pálinkás szilveszterek, gandalfok és még sokan mások hasonló erkölcsi dilemmákon mentek át, és meghozták a maguk döntését. Winner nem érte el a célját a maga idejében, de azért így is elég nagy figyelmet keltett az ügye, legalábbis erre utal, hogy ez már a második megfilmesítése a történetének, amivel találkoztam (eddig).

Update: utánanéztem: három film született róla, nagyon mókásak a címek. 2021 Reality Winner, 2022 Reality, 2024 Winner. Kimerítették az összes kombinációt, na.

53 Winner  (2024)

életrajzi | kaland | vígjáték

Reality Leigh Winner valós története alapján készült, akit 2018-ban öt év és három hónap börtönbüntetésre ítéltek, mert "titkos anyagot vitt el egy kormányzati... több»

0