2024.02.06 10:51 kabel Olvasottság: <100x
1

Méhes metaforák méheknek

Valahol szomorú ez, David Ayer – aki olyan filmeket rendezett, mint a Fury vagy az End of Watch – talán karrierje legaljára csúszott. Bár a The kerekebb” film, mint a Suicide Squad vagy a Bright, mégis ez a legsemmilyenebb, legösszecsapottabb, legalacsonyabb minőségű alkotása. Legközelebb valószínűleg egy kézikamerával megy ki forgatni helyben imprózott jeleneteket a szomszéd gyerekekkel.

Egy dolog meglepett, a film felsorakoztat pár egész ismert színészt, Jeremy Irons meg Josh Hutcherson is látható, de nagyon nem kezdenek egysoros szerepükkel sokat. Csakúgy, mint Statham, aki jó úton halad ahhoz, hogy egy szót se szóljon a filmjében. Mint szinte minden újabb mozijában, itt is ugyanazt a sztoikus figurát alakítja.

Méhes metaforák méheknek

Nem tudom, mi ez a nagy igény totál jellegtelen revenge filmekre mostanában. Én értem a katarzisfaktort az akcióban és véres csatákban, és meg kell hagyni, szépen koreografált harcjeleneteket magam is szívesen figyelek. Ebben a filmben is akad csihi-puhi jelenet, ha ébren marad az ember, de kicsit az a hatás, mintha futószalagon gyártották volna őket, és a kamerarángatás oldotta volna meg a gondolatiság hiányát. Nincs egy látványosan komponált öldöklés, okos harci jelenet, vagy kreatív eszközhasználat sem. Legkomikusabb jelenetsor a film vége felé történik. Emberünk mindenféle taktika nélkül vagy ötven Secret Service ügynököt likvidál (olyan emberekről beszélünk, akik a legjobbak, azok közül, akik az amerikai katonai képzést megjárták). Mindegyik kb. egy ütéssel vagy rúgással van elintézve. A film belső logikája szerint ezek a katonák semmi rosszat sem tettek, így sok esetben nem túl etikus, hogy Statham kinyírja őket, ezért legtöbbször csak egyszer-kétszer megbólintja a homlokukat, hogy lepihenjenek, aztán későbbi jelenetben rájöttek, hogy ez nem túl izgi, úgyhogy onnantól már gépfegyverrel lőtte őket, mert kit érdekel a narratív konzisztencia?

Aki szeret végtelen hosszú, iszonyat repetitív harcokat bámulni, az itt biztos megtalálja, szíve vágyát, mert a lövöldözésen kívül egy értelmes sztorira már nem futotta a büdzséből. Amiben egy ilyen film újíthatott volna pedig, az vagy a sztori, vagy a stílus. Itt egyikre sem volt próbálkozás, és a hatodik egymásnak ellentmondó méhes analógia után már nehezen tudtam röhögés nélkül nézni ezt A méhészt.

72 A méhész  (2024)

akció | thriller

Első pillantásra úgy tűnik, hogy Clay teljesen a méhészkedésnek szentelte magát. De amikor a szomszédjától egy telefonos csalás során minden megtakarítását elveszik, majd a... több»

1