![]()
Van az a rendező, akinek a stílusát az első képsorokból felismered. Gyors vágások, fekete humor, elegáns brit tahóság, kocsmai bölcsességeket osztó gengszterek, arisztokraták, akik ugyanúgy mocskos üzletekben úsznak, mint a legutolsó utcai verőlegény, és mindenki úgy beszél, mintha éppen most talált volna ki egy különösen jó beszólást. Nekem ez Guy Ritchie.
Hirdetés
A legnagyobb erőssége, hogy a bűnözést nem dokumentálja, hanem szórakoztatóvá stilizálja. Nála a gengszterfilm nem arról szól, hogy ki a legkeményebb, sokkal inkább arról, hogy ki tud egy helyzetből elegánsabban, pofátlanabbul vagy abszurdabb módon kimászni. Elképesztően jó érzéke van a karakterekhez. Azonnal felismerhetők. Egy mozdulat, egy hangsúly, egy zakó, egy nézés, és már tudod, kivel van dolgod. Ráadásul Ritchie nagyon érti a ritmust. Nemcsak a történetét vágja gyorsra, hanem a párbeszédeit is. A mondatoknak súlyuk, tempójuk és poénjuk van. Sokszor nem is az a vicces, amit mondanak, hanem az, ahogy mondják. Ritchie pontosan tudja, hogy a stílus önmagában is lehet szórakozás.
![]()
Néha persze túlságosan is tudjuk, hogy Guy Ritchie. Ilyenkor jön az érzés, hogy „na, ezt már láttam tőle”. A The Gentlemen második évadában is akad ilyen bőven. Van, ahol a nagy csavar fontosabbnak tűnik, mint maga a karakter, és van, ahol a poén már inkább kötelező Ritchie-kellék, mint valódi poén. Ezt több külföldi kritika is szóvá tette, ahogy magam is érzékeltem, de ez engem mégsem zavar.
Guy Ritchie-t azért nézem, mert minden alkalommal, amikor jó formában van, olyan természetességgel csinálja a saját moziját, ahogyan rajta kívül gyakorlatilag senki. Ez az Úriemberek titka is. Elegáns, mocskos, erőszakos, vicces, pofátlan és helyenként teljesen hülye. Vagyis: Guy Ritchie.
Nálam továbbra is csak a Szürke zóna az a pont, ahol azt éreztem, hogy ez már nagyon nem az ő világa. Minden másnál pedig van bennem egyfajta gyermeki öröm, amikor meghallom azt a jellegzetes brit akcentust, meglátom a lassított képet, és tudom, ebből megint valami kurv@ jó dolog lesz.
85 Úriemberek (2024)
Eddie Horniman megörökölte angol arisztokrata apjának jelentős vagyonát, és ő lesz Halstead legújabb hercege. Viszont rádöbben, hogy a birtok Európa legnagyobb marihuánafarmján... több»
Szereplők: Theo James, Kaya Scodelario, Giancarlo Esposito, Vinnie Jones, Ray Winstone