Egyszerűen le vagyok nyűgözve, mennyire stabil és erős a film, simán méltó az eredetihez. Eléggé sikerült sok helyütt eltalálni, hogyan ragadják meg annak varázsát, és méltóképpen tisztelegtek is előtte. Elvégre Izlandon forgott jórészt.
A látványtervezés elsőrangú: jelmezek, helyszín, díszletek, a sárkányok is eléggé élethűek lettek, jól működött a kapcsolat az emberszereplőkkel. A viking kultúra itt pedig végre mélyebben jön át, mint egyes tipikus hollywoodi filmeknél, kellett is a méltó hatás. Jó, persze voltak úgymond modern hollywoodi elemek is, amelyek megkérdőjelezik az alapvető korhűségét, de ezek mindössze csak néhány másodpercre bukkannak fel, szóval csak részletkérdés.
Hablaty itt is eléggé kitartó, és a színész jól hozta a bizonyítási vágyban élő, ugyanakkor kezdetben félősebb főhőst. Tetszettek a romantikus jelenetek a fiú és a lány között, mondjuk a felhők felett, amikor Fogatlanon repültek. Ahol pedig a tesztrepülés volt... Na, ott csak attól futkosott rajtam még jobban a hideg, hogy John Powell itt is hű maradt zenei legendás hírnevéhez. Most sem okozott csalódást, egyébként idén már másodszorra voltam top-hallgatója a YouTube-on. Jó okkal. :)
Egy másik személyes ügy a filmmel az, hogy még nagyon régen, általánosban láttam az eredeti rajzfilmet. Arra a moziélményre már alig emlékszem. Azóta újranéztem, most pedig, pont ugyanabban a moziban egyébként, az élőszereplősét is megnéztem. Azt hiszem, az nagyon ritka, hogy az ember mind az eredetit, mind az újat ugyanott nézheti meg, szóval ez az epikus hangulatot számomra tovább emelte valamivel.
Hát megcsinálta a DreamWorks és a Universal. A Disney nagyobbrészt jól bevált példáját követik az élőszereplősökkel, mi pedig már-már nem tudunk válogatni. Egy biztos: jó, hogy ez is elkészült, kemény film volt, jó volt azért ilyet is látni a mozivásznon.
10/10

73 Így neveld a sárkányodat (2025)
akció | családi | kaland | vígjáték
A vikingek mindig is háborúban álltak a sárkányokkal, így mostanra javarészt sikerült kiirtaniuk ezeket a mágikus teremtményeket. Egy fiatal viking azonban rövidesen egy... több»
Szereplők: Gerard Butler, Nick Frost, Mason Thames, Nico Parker, Julian Dennison