2024.07.08 10:27 Reggeli Kávé Olvasottság: 702x
4

Jobb, mint amire számítottam!

Tegnap néztük, ez is azon kevés filmek egyike, amit rettentő alulértékeltnek tartok. A helyszín kiváló, eleve imádom az ilyen páfrányos, párás, ködös, kísérteterdőben játszódó történeteket. Következő, ritkán hozom ezt fel, de a kameramunka kifejezetten feltűnt, hogy milyen jó. Nagyon szép volt eleve a kép minősége (most formátumtól független, tehát más 4K HDR anyaghoz képest is), gondolom, főként a digitális kamera miatt, illetve, hogy nem volt film grain, tűéles volt minden, rettentő jó szögekből felvéve, nem direktbe figyeltem, de szembejött, milyen kreatív a beállítás is sokszor.

Technikai dolgokról akkor ennyit, ilyen téren nekem 5/5, de maga a story, a tension sem volt sokkal lejjebb. Végig érdekes, fenntartja a feszkót, nagyon jó ritmusban adagolja mindig az új részleteket, mindig megtudunk valami újat. A karakterek NEM válnak idegesítővé, nincs menstruáló tinilány, mindenki úgy „normális” és észszerűen cselekszik, érthető, amit csinál. A lényekről olvastam még pár szidalmat, miszerint ilyen „Szörnyecskék” szint meg hasonló, hát egyáltalán nem. Nagyon jól meg vannak csinálva, még egyedinek is mondanám, ez az egész mondavilág körülöttük teljesen jó alapot, hátteret ad nekik, már több, mint a horrorfilmek 85%-ban. Hovatovább a film végi csavar is, annak ellenére, hogy kinda kiszámítható, de ez egyáltalán nem zavart, mert jól volt felépítve és kivitelezve. Én soha nem értem azokat a nézőket, akik csak azért húznak le egy filmet, mert „jaj hát előre sejtettem a csavart”, és akkor mi van? Szerintem az nem bűn, ha sejthető bizonyos emberek számára, sokkal nagyobb baj, ha rosszul van kivitelezve. Az, hogy rá tudunk jönni, mi lesz, szerintem hibás feltételezés, hogy levon a film értékéből... Elvégre jelen esetben ez nem egy Agatha Christie-regény, nem a csavar adja a film egészét, az csak egy plusz cliffhanger a végére, de ettől még az azt megelőző 90% is rendben volt, és egyébként sem baj az, ha valamire rá lehet jönni előre.

Jobb, mint amire számítottam!

Minden szónak egy a vége, szerintem ez méltánytalanul van lehúzva, elbagatellizálva, leszörnyecskézve stb. az emberek többsége amúgy is szereti lehúzni a horrorfilmeket. Nem tudják beleélni magukat, telefont nyomkodnak közben stb. Így persze hogy nehéz egy atmoszférikus műbe belehelyezkedni, aminek pont az a lényege, hogy feszült figyelemmel kövesd végig. Én így tettem, és ennek megfelelően nagyon át is jött, technikailag kiváló emellett. Horror zsáneren belül egy erős 4/5.

64 A figyelők  (2024)

fantasy | horror | misztikus

Láthatatlanok, mégis tanúi mindennek. Valahol Írország nyugati tágas vidékein Mina (Dakota Fanning alakításában) egy hatalmas, alig feltérképezett erdőben ragad. Lerobbant... több»

4