2024.08.24 00:28 Majorkas Olvasottság: 214x
0

Figyelem! Csalódásveszély!

Csupán azért ültem be rá, mert jelentős magyar vonatkozása van a készítését illetően, és ezen a téren nem is kellett csalódni. Sejtelmes nyitójelenettel kezdődik, lassú tempóval, nulla beszéddel. Annak többet mond, aki látta A nyolcadik utas végét. Nem kérdés, hogy a folytatását fogjuk látni. Majd jön egy új helyszín, új karakterekkel, akik el akarnak menni valahova, ezért űrhajóra szállnak, és elindulnak előbb egy üresnek tűnő objektumhoz, ami rajtuk kívül érdekes módon senkit nem érdekel, de kell nekik pár dolog róla az úti céljuk folytatásához. Na, itt jön majd a bonyodalmak sorozata, de nem megyek bele jobban.

A képi világ, a hangok különösen jók voltak. Tetszett nagyon, hogy nem változtattak a régi filmbeli technikai elemeken (űrhajó berendezések, kapcsolók, monitorok, stb.), ezért nagyon erős volt a nosztalgiafaktor. A cselekmény fele után kapunk egy kisebb csavart, ami a Prometheus eseményeihez kacsint vissza, és érdemes figyelni a félbevágott pasasra is, az lesz az igazán nagy meglepi. Nem volt rossz az android (Andy) upgrade-elt verziója sem, akit David Jonsson alakít. Sokkal jobban átjött az a karakter, mint amivel még a film elején találkozunk. Nekem inkább ő tűnt a jelentősebb főszereplőnek, mint a Cailee Spaeny által játszott Rain, aki erőltetve utánozta a Ripley-féle legendás karaktert. A többieket inkább hagyjuk, és a párbeszédek sem olyanok, hogy idézni fogunk belőle 30 év múlva. Nem, és még mindig nem a szereplők életkora a probléma, hanem (Andy kivételével) a karakterábrázolások. Mondjuk, lehet jobban néztem volna megint furulyázó androidokat, mint gagyi favicceket mesélőket, akár egy Covenant folytatásban.

Figyelem! Csalódásveszély!

Összességében nem az volt a probléma, hogy mindegyik Alien-filmből vettek át egy-egy elemet, illetve kaptunk egy kis betekintést az univerzum másik világába, a Weyland-Yutani bányászkolóniájának fiatalabb generációjába. A probléma abban lakozik, hogy nem egy igazán egyedi folytatást láttunk, hanem a franchise megcsúfolását, főleg ezzel a befejezéssel. Pedig akad pár érdekes dolog, főleg a facehuggerekről és a xenomorph egyedfejlődéséről, mert ezek úgy kimaradtak valamiért a többi filmből. Az más kérdés, hogy az arctámadó nem hőérzékelés alapján támad a gazdatestre, hanem az áldozat feromonját érzi, és akkor nyílik ki a tojás. Na igen, tojás. Nem láttam a filmben tojásokat. Hol voltak?! A gusztustalanság is nagyobb fókuszt kap ezekben a jelenetekben, de nem vészes. Jobban zavartak a klisék, a sokat rinyáló, robotokkal lelkizős tinik meg a befejezés. Tulajdonképpen egy sci-fi tinihorrort láttunk egy magas nívóval rendelkező franchise-ba csomagolva. Fanoknak kötelező, de figyelem! Csalódásveszély!

6/10.

horror | sci-fi | thriller

Egy elhagyott űrállomás elfeledett mélységeibe merészkedve egy csapat fiatal űrgyarmatosító találkozik az univerzum legborzalmasabb életformájával. A producer Ridley Scott, aki... több»

0