![]()
Megnéztem ezt a filmet még 2024 augusztusában a moziban és azóta egyszer volt csak ingerenciám újra elővenni, de akkor is félbehegytam. Ez sokat elárul számomra arról, hogy ösztönösen milyennek tartom a Romulust. Pedig több filmet is újranéztem azóta, melyek akkortájt kerültek a mozikba, de Fede Alvarez kísérlete valahogy nem került közéjük. A Romulus ugyanis valahogy egy félrement dolog, noha jól indul: fiatalok egy csoportja el akarja hagyni az örökké sötétbe burkolózó LV-410 bolygó bányászkolóniáját, hogy a napfényes Yvagára utazzanak.
Egy a bökkenő csak: a kiszemelt égitest túl messzire van, így hibernálókamrákat kell lopniuk az utazáshoz. A kinézett űrállomás pedig ahonnan a lopást tervezik éppen az a Weyland-Yutani kutatóbázis, ahol tiszta véletlenségből Ripley hadnagy korábban űrbe kilökött majd begyűjtött xeneomorfját őrzik. Azaz csak őrizték, mert a dög elszabadult és mindenkit lemészárolt a bázison. Persze ezt hőseink nem tudják, így gyanútlanul mennek az űrállomásra hatan.
![]()
Öt ember és egy droid, aki a főhősnő Rain (Cailee Spaeny) fogadott testvére. Andy (David Jonsson) a droidsrác arra kell, hogy mint a társaság szintetikusa kinyissa a bázison az ajtókat. Az űrállomás viszont elég lepusztult képet nyújt: gyanút kelthetne a fiatalokban, hogy korábban szabályos harc folyt itt az idegen lénnyel. Belebotlanak a facehuggerekbe is, melyeket a támaszpont kutatói lefagyasztottak, ám a fiatalok véletlenül sikeresen kiolvasztanak. Megindul a kergetőzés tehát az arctámadókkal és ez a rész tényleg izgalmasra sikeredett. Később viszont a cselekmény alig jut előre: a xenomorf sorra vadássza le őket, míg el nem jutunk odáig, hogy kis Rain egymaga próbál szembeszegülni egy óriás, emberszerű mutáns döggel. Az mondjuk elég gagyi azzal együtt is, hogy kb 5 perc alatt nő meg 50 centiről 3 méteresre. Mindent egybevéve Fde Alvarez egy három csillagos filmet készített, ami nálam mondjuk hajszállal jobb mint az Alien: Earth sorozat, de messze elmarad a franchise legjobbjaitól.
68 Alien: Romulus (2024)
Egy elhagyott űrállomás elfeledett mélységeibe merészkedve egy csapat fiatal űrgyarmatosító találkozik az univerzum legborzalmasabb életformájával. A producer Ridley Scott, aki... több»
Szereplők: Isabela Merced, Cailee Spaeny, Ian Holm, Archie Renaux, David Jonsson