2024.02.08 23:32 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

5/10 – Lengyel személyiségfejlődős

A film korántsem példa nélküli vagy különösebben eredeti, személyiségfejlődős, egymástól tanulós filmet szerintem láttam már vagy másfél tucatot, ebből a szempontból nem történt innováció. Hovatovább, itt sikerült ezt az egymástól tanulós személyiségfejlődős műfajt összegyúrni egy másik nagy kategóriával, a halálos betegessel. Megannyi filmélmény ihlethette (eufemizmus) az alkotókat, be volt itt gyúrva egy nagy egyvelegbe egy extra adag Ádám almái, de volt benne 1-1 mérőpohárnyi Életrevalók, Csillagainkban a hiba, Madeleine sofőrje és ki tudja még, mi, elsőre csak ezek jutottak az eszembe, lehetne sorolni napestig.

A fiatal és csak néhány klipes múlttal rendelkező rendező Daniel Jaroszek összeállt egy csekély tapasztalatú és mérsékelten sikeres (újabb eufemizmus) tévésorozat-rendezővel, Maciej Kraszewskivel, utóbbi volt ezúttal az író. Ők ketten egy olyan filmet készítettek, mely a rengeteg helyről nyúlt ötlet miatti ellenérzésemtől elvonatkoztatva nézhető volt. Sőt, ha valaki még nagyon kevés filmet látott életében, akkor a sok koppintást és a hatásvadászatot nem is fogja látni, és akkor adhat egy maximális értékelést, miközben engem nyugodtan lehülyézhet a fenntartásaim miatt.

5/10 – Lengyel személyiségfejlődős

Erős közepest adtam, mely a következőkre bontható:

Eredetiség 2/10

Kivitelezés: 8/10

Hatásvadászat (itt a 10 jelenti, hogy kevés volt, az 1, hogy rengeteg): 3/10

Átlag: 4,333/10

Lengyel-magyar barátság miatti felkerekítés után 5/10

Szerintem ez valahogy úgy jött létre, hogy a Daniel és a Maciej jól bezsubrovkázott, és megbeszélték, hogy csinálnak ők is egy ilyen típusú filmet, mert ezek olyan jól eladhatók, és szakítanak vele egy csomó lóvét a lengyel filmalaptól meg kulturális alapítványtól, szponzoroktól satöbbi. A sikeres pénzgyűjtéshez a legitimációt megadja a megtörtént esemény feldolgozás, mégis csak egy pap életművének filmre viteléről beszélünk a katolikus Lengyelországban. És hát megcsinálták, kétség nem fér hozzá, nem is rossz minőségben. A vágások, a ritmus, a beállítások, a fények nagyszerűek – a zenei klipes előéletről feltűnően árulkodnak –, csak úgy zeng végig a lengyel és helyenként nem lengyel popzene (de lehet, hogy az is lengyel, csak valami ottani Jamie Winchester vagy Janek Twardy Disk angol nyelvű kreációja). Személyes kedvencem a film elején a lengyel rap, na olyat még nem hallottam, nagyon erős, ezek után meg fogok hallgatni egy szlovák rapet is.

Hogy ajánlom-e? Ez attól függ, kinek. Aki az eredetiséget értékeli, annak nem, az hagyja ki. Aki gond nélkül meghallgat egy nemzetközileg befutott zenekart majmoló magyar zenekart, hovatovább annak a koncertjére is ellátogat, az ezt se hagyja ki, semmi pénzért, oda lesz meg vissza a gyönyörtől.

69 Johnny  (2023)

dráma | életrajzi

A világ és a többi ember iránti szeretet, és az a tény, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt. Amikor ezt megkapja egy paptól, Patryk még nem is sejti, hogy ez mennyire meg... több»

0