Joseph Kosinski a legvagányabb pilóták után (Top Gun: Maverick) négy kerékkel a földön álló versenyzőkről forgatott: az F1 - A filmtől nem vártam sokat, a végeredményben mégis csalódnom kellett.
Egy a Formula 1 hivatalos logójával fémjelzett filmtől ugyanis nem azt várnám, hogy egy versenyző mások és saját testi épségét kockáztatva rendez ámokfutást a pályán – nem is egyszer. Nemcsak szürreális, de az F1 sportértékét is degradálja – a széria jogtulajdonosa helyében ilyen szkriptet nem engedtem volna leforgatni.
Ezenkívül a büntetések és a balesetekkel vagy kerékcserével elvesztett idő nem létező fogalmak az F1 - A film világában: azt se tudtam néha, hol áll a fejem, képtelenség volt követni a versenyeket. Egyszerűen el kellett fogadni, hogy most ez van, mert ezt mondták, de értelme vajmi kevés volt.
És sajnos filmként sem sokkal erősebb Kosinski rendezése: ugyan a direktor nagyon érzi a '90-es évek akciófilmjeinek hangulatát, és remekül ragadja meg a korra jellemző, kicsit túlkapott vagányságot, a történet borzasztóan poros panelekből áll össze, és felesleges, következményektől mentes fordulatokkal nyújtja 150 percre a játékidőt.
A látvány viszont eléggé rendben van, noha a versenyek alatt dübörgő zenét lejjebb tekertem volna a hangmérnök helyében, hogy erőteljesebben zengjen ezeknek a több száz millió dollárból fejlesztett gépszörnyeknek a hangja.
És ha már hang: Kosinskihez hasonlóan Hans Zimmer is kicsit a '90-es években ragadt az F1 film zenéjével – néha rendesen A szikla ugrott be egy-egy muzsika hallatán, és úgy kellett visszarántanom magam, hogy amúgy egy Forma 1-es sportfilmet nézek.
Minden hibája ellenére Brad Pitt, avagy Sonny Hayes karaktere úgy ellopja a show-t, hogy spin-off filmeket vagy sorozatot is szívesen megnéznék a nomádként Indy 500-ról Le Mans-i 24 órásra autózó és ott helytálló pilótáról. Személyisége ráadásul több klasszikus F1-es versenyzőt is megidéz: James Hunt és Kimi Räikkönen inspirációja egyértelmű, de egy kis Niki Laudát és Fernando Alonsót is felfedezni véltem benne.
Visszakanyarodva a sporttal kapcsolatos dolgokhoz: örömteli, hogy a Forma 1 partner volt egy ilyen projektben, még ha nem is hozta le számomra a csillagokat. Hogy valóban felálltak a rajtrácsra, vágóképeken valódi pilótákkal, csapatfőnökökkel és tulajdonosokkal beszélgettek, ezek nagyon sokat hozzátettek az élményhez.
Elég vegyes élmény volt az F1 - A film tehát: a kezdő képsorok és a daytonai 24 órás verseny jelenetei után kijelentettem magamban, hogy ez az év moziélménye. Aztán jelenetről jelenetre erodálódott, és egy ponton minden látványossága ellenére csak azt vártam, hogy legyen már vége.
Aki nem követi a Forma 1-et, szerintem jobban fog szórakozni, a célközönség viszont nem igazán ez a réteg, így két szék közt a földre sikerült ülnie most Kosinskiéknek.

67 F1 (2025)
Brad Pitt egy korábbi autóversenyzőt alakít, aki meglepetésszerűen visszatér a Forma–1-be Damson Idris fiatal, tehetséges csapattársa mellett az APXGP istállójába. A történet... több»
Szereplők: Brad Pitt, Javier Bardem, Tobias Menzies, Kerry Condon, Lewis Hamilton