2025.05.28 20:40 mozinaplo Olvasottság: 373x
2

Egy Wes Anderson film

Wes Anderson stílusjegyei talán a legkönnyebben, legpontosabban körülírhatóak a hollywoodi rendezők közt: pasztellszínek, szimmetrikus, kimért jelenetek, színpadias színészvezetés, bohókás humor és esetlen karakterek...

Egy Wes Anderson film

Ennek megfelelően A főníciai séma egy Wes Anderson-film, de a vetítés vége óta sem tudom eldönteni, hogy minden idők legjobbját láttam, vagy csúnyán át lettem verve - talán épp ez volt a texasi rendező célja.

Zsa-zsa Korda, avagy Benicio del Toro karaktere dúsgazdag üzletember, nem mellesleg svindler, és legalább annyi élete van, mint egy macskának: a film visszatérő eleme, amikor halálközeli élményei fekete-fehér, bibliai álmokként manifesztálódnak. A történet szerint életre szóló befektetését igyekszik megmenteni, frissen visszatért lányával az oldalán.

Őszintén szólva nehezen tudom behatárolni, miről is akart szólni A főníciai séma: az epilógusban kapunk egy felületes, elcsépelt választ (család > vagyon), de többet, érdekesebbet vártam ennél (bár most, ahogy ezen sorokat írom, valami kezd a fejemben körvonalazódni).

De az biztos, hogy a tálalás kissé zavaros, a nagy hadarásban pedig a feliratot sem mindig sikerült elolvasnom. A sztárparádéra viszont nem lehet panasz: a kisebb mellékszerepekben is olyan színészek tűnnek fel, mint Scarlett Johansson, Willem Dafoe vagy Benedict Cumberbath.

Wes Anderson filmjeire szerintem mindig jellemző volt a bohókás karakterek mellett némi fekete humor, utóbbiból viszont itt többet kapunk - elég csak del Toro számos halálközeli élményére gondolni, de a film első perceiben is olyan hirtelenséggel robban fel valaki, hogy képtelenség nem nevetni rajta.

Lassan de biztosan így talán mégis változik a direktor stílusa, de A főníciai sémát még mindig oda lehet tenni bármely korábbi rendezése mellé, és nem fogunk markáns eltérésekkel találkozni. Van, aki szerint ez rossz, én úgy vagyok vele, hogy ha kibírjuk az évente érkező ügyeletes Jason Statham akciófilmet, akkor Wes Anderson sajátos világa is elfér időnként a vásznon.

A főníciai séma tehát egy Wes Anderson film, annak minden előnyével és hátrányával, még ha utóbbi mellé most kicsivel több strigulát lehet felírni, de szerintem aki szerette az Asteroid City-t vagy A Francia Kiadást, az erre is bátran beülhet.

akció | krimi | thriller | vígjáték

Egy sötét hangvételű kémthriller, amely egy családi vállalkozás és egy apa-lánya kapcsolat körül forog. A történet Zsa-zsa Korda (Benicio del Toro), Európa egyik leggazdagabb... több»

2