2025.12.22 00:13 fankbringa Olvasottság: <100x
0

Pár pörgős nap a dzsungelben

Dek felemelkedésének története lehetne egy előzmény történet és lehetne csak egy család krónikájának felelevenítése. Az elnyomott gyermek megmutatja a világnak, hogy az ő kardja a legnemesebb vérben fürdik a világon. Annyira lendületesen és maximális hangulattal kísérjük végig Dek napjait a Halálbolygón, hogy a végére megszeretjük mindazt, amit képvisel. Engem a 3D vetítés, a hangeffektek és a szokásos hős ábrázolásos Disney felfogás annyira beszippantott, hogy sehol sem tudtam a filmre haragudni. Végig élveztem, mint bármelyik mesefilmet.

Olvastam, hogy többen fanyalogtak. Nem láttam Dan Trachtenberg előző két Predator filmjét, így nem volt mivel összehasonlítani. Azt szoktuk meg a Ragadozó filmektől, hogy brutálisak, horrorisztikusak és bántóan kegyetlenek. Ez a film olyan, mint egy spinoff. Nem illik a klisés vonalba. Van benne kegyetlenség, de Dek emberi. Esendő, hibázik és tanul. Már minden fordulatot filmre vittek egyszer, volt miből válogatni. Nem is fogták vissza magukat.

Pár pörgős nap a dzsungelben

A film nézése közben eszembe jutottak filmek, mint Aladdin, Avatar, Vaják, Wall-E. Ami jó érzéssel töltött el akkor, az most is működik. Lehet, hogy a kompozíció szánalmas, de biztosan hatásos. A lassított csatajelenetek, az érzelmes visszaigazolások más szereplőktől, a szimbolikus cselekedetek szinte már felérnek egy prédikációval. Egy halálos világ halálos dilemmái elevenednek meg, hogy alapvető félelmeinket és a küzdelem jellemformáló erejét bemutassa. A körítésben szép lassan elveszik a ragadozó és átalakul messiássá. Többé már nem a vadászatot, hanem a felemelkedést és az üzenetet követjük a filmben. A végkifejlet epikus jellege megadja a kötelező folytatás ígéretét és meghozza a hősnek a beteljesedést.

Voltak kedvenc jeleneteim. Az egyik az android fej földre dobása, aminek a jelentőségét nem lehet megérteni a film nélkül. Önmagában nagyon szerencsétlen gesztus, de benne van mindaz, amiről a film szól és benne van az a nemtörődömség is, amivel egy játékmaci szintjére helyezi a ragadozót. Nehéz úgy végig nézni, hogy ne váltson ki valamilyen hatást a nézőben. A másik ilyen jelenet a nagy bölény kettéhasítása volt, amivel lenyűgözte a kisgyereket. Van benne egy fordulat ígérete és idegtépő giccsparádé rémálma.

Nekem hibátlan volt a film és elismerem, hogy semmi köze a ragadozók eddigi karakterábrázolásához. Hősös mese felnőtteknek. Látványos, erőteljes és benne van a szüntelen fejlődés, amire mindenkinek szüksége van. Aki szereti a hősös filmeket és bírja az erőszakot, feltétlen nézze meg. A többieknek csak egy film lesz a tucatból.

akció | horror | kaland | sci-fi

Egy fiatal Predator, akit kitaszítottak a klánjából, váratlan szövetségest talál útján egy androidban. A cél: a végső ellenfél felkutatása. több»

0