Közösség

Vélemény:

NA Siksa Kubur

(2024)

10/7

Jocpappa   2026.09.09 13:43
0

Az év egyik legérdekesebb élménye volt számomra. Amíg a mi kultúránkban (és pl. az IMDb-n vagy itt a Mafabon is) ennyire radar alatti film, Indonéziában 4 millióan mentek el rá moziba, és nagyon nagy népszerűségnek örvendett. Nem általános horror, hanem egy muszlim rendező kritikája a saját vallásában felmerülő kételyeire. Kedvelem az indonéz, thai, koreai stb. horrorokat, mert ezekben a filmekben aztán bármi megtörténhet. Európai szemmel ezek az arcok nem ismernek se Istent, se embert... Hajmeresztő dolgok szoktak előfordulni. Ha valami újdonságra vágyom, ezeket a filmeket keresem. Most is erre számítottam, de borzongató horror helyett betekintést kaptam a muszlim világ tanításaiba és kritikájába. A film az utolsó kb. 10 percéig egy általános thriller szintjén mozog, ami csak a kulturális különbségek és a kuriózum miatt kötött le, de már nem vártam semmit a befejezéstől. Ennek ellenére a számomra sokkoló, rendkívül felkavaró és elgondolkodtató lezárást követően még hosszan bámultam magam elé, majd olvasni kezdtem az iszlám vallásról. Nagyon érdekes számomra, hogy ez a film elkészült, és hogy ekkora népszerűségre tett szert. Egyedül a CGI teszi néha egy kicsit komolytalanná, de nem elvárható, hogy amerikai stúdiófilm szintjén hozzák le az animációt. Ezen kívül minden más parádés, nagyon örülök, hogy elém került ez az alkotás.