![]()
Kíváncsi voltam erre a remake-re, mert a (kimondani is durva) 38 éves ősváltozat azért annak idején eléggé meghatározó élmény volt. Alámondásos szinkronnal néztük másolt VHS kazettáról, nem is tudom, hogy nem folyt ki a szemünk közben. Most le is töltöttem, hogy utólagos csalódást okozzak vele magamnak, mert azért nagy illúzióim nincsenek, eléggé béna lesz majd mai szemmel nézve.
Ezt a szép új filmet LED-es moziképernyőn néztem a Kultik mozi és az itteni jegynyeremény jóvoltából, örök hála érte. Érdekes élmény volt, tulajdonképpen ez a LED mozi egy rohadt nagy tévé. Ez a film mindjárt megfelelően demonstrálta, hogy mit tud ez az új technológia.
![]()
A mostani verzió elég sokban eltér a Schwarzenegger-féle ősverziótól. Josh Brolin határozottan jobban adja az elvetemült médiavezért, mint az elődje. Valószínűleg Glen Powell is jobban játssza a főmenekülőt, mint Arnold Schwarzenegger, de róla nem annyira hittem el, hogy több köze van ehhez a szerephez, mint az osztrák származású kormányzónak, nekem ő inkább az a fazon, aki Sydney Sweeney seggére gerjed az Imádlak utálni című limonádéban. Még akkor is, ha ehhez a szerephez beszúrták neki az összes szteroidot és rettenetesen kitesizte magát.
Maga a történet se nem bonyolult, se nem korszakalkotó, de tulajdonképpen aktuális. Van egy csúnya új világ, ahol minden korábbinál durvábbak a tévés vetélkedők, és már egészen konkrétan a túlélés a tét bennük. Ezt hozta ki a nézettség hajhászása. Az állammal teljesen összenőtt média rajta ül az emberek tudatán, a felvételeket úgy hamisítják, ahogy épp célszerű, és így teljesen átmossák a nézők agyát. Ismerős, nem? A társadalom két részre van szakadva, az egyik része kritikátlanul beszop mindent, ami a tévéből jön, és van egy vékonyabb underground réteg, akik megtartották a józan ítélőképességüket. Aki látta az ősverzióját a filmnek, az már azt is tudja, hogy vajon a végére legyőzi-e az igazság és a józan ész az agymosó rendszert. De aki nem látta (főleg, mert fiatalabb nálam), az is meg tudja tippelni a hollywoodi igazságosztó akciófilmek mintázata alapján.
Erős közepest ér a film (6/10), a nosztalgiafaktor billenti át nálam egy csillaggal magasabbra, a 7/10 környékére. Amúgy nem nagy durranás, de egy popcornnal el lehet nézegetni. Na, a következő hetekben megnézem, hogy a régi filmben mit bénáztak össze és majd oda is megírom a 2025-ös benyomásaimat.
72 A menekülő ember (2025)
Stephen King először Richard Bachman álnéven publikálta A menekülő embert, amelyet az 1987-es, Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült film tett híressé. King... több»

Bocsi az off kérdésért, de a LED terembe be tudtad váltani az ingyenjegyeket?