![]()
Nem tudom, hogy meg merjem-e nézni a koreai eredetit valamikor, mert úgy vélem, Yorgos Lanthimos rendezése nélkül csak egy erős közepest érdemelt volna. 4-5 csillag között haboztam, végül a rendező eredeti stílusát és hangvételét honoráltam azzal, hogy a jobb értékelés felé billentem.
Jesse Plemons hibátlanul hozza a laposföldhívő konteós baromarc karaktert, Emma Stone meg jó, ahogy azt megszoktuk, de itt most nem volt annyira komplex az ő szerepe, hogy kibontakozhasson. A többieket nagyjából nem ismerjük, a megnagyisodott Alicia Silverstone kivételével, akinek aztán végképp jelentéktelen szerep jutott, és nagyjából összesen kb. 60 másodpercig játszhatott.
![]()
A sztoriba nem lehet belemenni spoilerezés nélkül, de nagyon egyszerű, ennél egyszerűbb már talán nem is lehetne. Két másik film jutott az eszembe róla, ezekkel tudom érzékeltetni, hogy mire számítsatok. Az egyik a South Park 7. évad 1. része, melynek címe „Emlékezet törölve” (Cancelled). Ez az a rész, ahol kiderül, hogy a Föld egy intergalaktikus televíziós valóságshow, melyet a zuhanó nézettség miatt épp törölni szeretnének. A másik a Gyalog galopp, ahol idióta logikai levezetés után megmérnek egy nőt, hogy ugyanannyit nyom-e, mint egy kacsa, mert akkor boszorkány, és a jelenet slusszpoénja az, hogy kiderül, hogy tényleg az.
Kétórás filmet készíteni a fentiekhez hasonló szimpla ötletből elég bátor cselekedet, de Lanthimosnak jól sikerült, hamar eltelt a kétórás játékidő. Egyszernézős, szórakoztató agymenésre számítsatok. Ha a végén nem következett volna be a fordulat, akkor nagyobbat ütött volna a konteós majmokat parodizáló jelleg, így azonban sajnos éppen a filmet megtekintő konteókedvelők mentesülnek az önreflexióra irányuló nyomás alól, amiért kicsit kár.
79 Bugonia (2025)
Két összeesküvés-elméletekben hívő fiatal férfi elrabolja egy nagyvállalat befolyásos igazgatónőjét, mert meg vannak győződve róla, hogy a nő valójában földönkívüli,... több»
Szereplők: Emma Stone, Jesse Plemons, Alicia Silverstone, Stavros Halkias, Aidan Delbis

Utólag egy tőmondatba tudom sűríteni a film üzenetét: az emberiség megérett a pusztulásra.