Közösség

Vélemény:

73 A hosszú menetelés

(2025)

Hosszú végignézni is, nyomasztó kínlódással fűszerezve (55%)

Harper   2025.09.16 19:52
0

Nagy kedvelője vagyok Stephen King történeteinek és nem csak a horrorjai miatt, hanem az olyan különleges sztorijai miatt is, mint a Halálsoron vagy a Remény rabjai. Ezúttal egy olyan eseménysor bontakozik ki a Hosszú menetelés (The Long Walk) című filmben, melynek alapját Kingnek egy 1979-es regénye adja. A rendezés Francis Lawrence kezébe került. Az alaptörténet ezúttal szerintem egy valóságtól teljesen elrugaszkodott dolog: egy jövőbeni disztópikus diktatúrában vagyunk, ahol fiatalokat kényszerítenek évről évre egy végzetes kimenetelű, hosszú gyaloglásra, melynek mindig csak egyetlen túlélője marad. A túlélő mindent visz alapon meggazdagszik, a többiek azonban (akik elfáradva kidőlnek, lesérülve lemaradnak, vagy lassítanak) a halállal kell, hogy szembenézzenek. Ha valaki 3 mérföld/óra (azaz 5 km/h) alá lassul, azt egyszerűen lelövik. A film hangulata rendkívül nyomasztó, de a legnagyobb probléma az egésszel a teljes értelmetlenség. Milyen okból, miért, kinek csinálják az egészet, milyen haszon reményében? Teljes káosz, bár biztos lesznek, akik ebbe is belemagyaráznak majd dolgokat. Én hatásvadász zagyvaságnak éreztem, rengeteg felesleges brutalitással és vérrel. Elvesztegetett 108 perc volt, az az igazság. Úgy tűnik, King sem csupa jót írt és Lawrence-nek sem arany minden rendezése. Még a nagyok is hibáznak olykor. Mindenesetre értelmesebben is eltölthettem volna ezt az időt. Hosszú volt végignézni is ezt a kínlódást.