2025.04.27 21:06 mozinaplo Olvasottság: 104x
3

Moziba indultam, mexikói kocsmába jutottam

Luca Guadagnino mára a különleges szerelmi történetek mesterévé vált: forgatott már kannibálokról (Csontok meg minden), egynyári meleg párról (Szólíts a neveden) és hármas románcról is (Challengers), így a legújabb filmje, a Queer remekül illik a rendező életművébe.

A Daniel Craig nevével fémjelzett Queer egyébként William S. Burroughs Magyarországon máig kiadatlan kisregényéből született, így sokat veszít, aki nem ismeri a beat-nemzedék egyik meghatározó szerzőjét. Ez talán Guadagnino hibája is: nem értelmezhetetlen ugyan a történet Burroughs nélkül, de sok extrát láthat meg benne az ember, ha tudja, az író milyen életet élt.

Moziba indultam, mexikói kocsmába jutottam

Hiszen William Lee, a film főszereplője és kvázi a szerző alteregója érdekes, megosztó figura, viszont jobban a mélyére áshattunk volna komplex karakterének – ennek fényében pedig túlzó a 136 perces játékidő, annak ellenére, hogy nem igazán éreztem vontatottnak vagy unalmasnak. Moziban szerintem az ilyen lassabb sodrású filmek jobban tudnak működni, ha kijön streamingre, lehet, páran húzni fogják a szájukat a tempó miatt.

Ugyanakkor Daniel Craig miatt önmagában megéri beülni a Queerre: soha nem játszott így, és talán nem is fog, én őszintén nem hittem, hogy Craigben benne van egy ilyen alakítás. Sokszor a képi trükköket, hallucinációkat is feleslegessé tette, mert minden ott volt az arcán. Érthetetlen, hogy még csak nem is jelölték érte Oscarra.

A beat-szerzők kedvelőinek mindenképp ajánlanám, de akár Guadagnino rajongói is bátran adhatnak neki egy esélyt. Viszont ha a Challengersszel fedezted fel az olasz rendezőt, és nem láttál tőle még mást, lehet, csalódni fogsz. Érdemes tehát bemelegíteni pár régebbi alkotásával, hogy jobban képbe kerülj kissé terjengős stílusával.

63 Queer  (2024)

dráma | életrajzi | történelmi

Luca Guadagnino (Challengers, Szólíts a neveden) ezúttal az amerikai popkultúra ikonjának, William S. Burroughs-nak érzéki regényét viszi filmvászonra. A Velencei Filmfesztiválon... több»

3