2026.08.01 14:43 Will Salas Olvasottság: <100x
13

Intellektuális Odüsszeusz Nolantől

Christopher Nolan korunk egyik legmegbecsültebb rendezője, akinek számtalan sikerfimet köszönhetünk. Ezek közül nekem az Eredet és az Oppenheimer a kedvencem. Ezúttal egy irodalmi (és történelmi) témához, a Homérosz által írt Odüsszeia ókori eposzához nyúlt némileg formabontó jelleggel. Az általa megálmodott Odüsszeusz ugyanis nem elsősorban hős és mindenkit legyőzni képes harcos, hanem belső válságokkal és aggodalmakal teli intellektuális vezető, apa és férj. A szerepet Matt Damon kapta, és tény, hogy a rendezői elképzelést teljesíteni is próbálta.

Nolan a filmjét nem elsősorban az akciókra és grandiózus látványvilágra építette, hanem sokkal inkább annak a küzdelemnek a megjelenítésére, melyet egy olyan ember érezhet, aki mindenáron szeretne hazajutni, de ebben éveken keresztül megakadályozzák. Számomra a gond ott van, hogy igazán egyik cél sem valósul meg: nem kapunk monumentális és lenyűgöző kalandokat (grandiózus látványvilággal), és a formabontó érzelmi katarzis sem nagyon jön össze a mélyenszántóan intellektuális Odüsszeusszal.

Intellektuális Odüsszeusz Nolantől

Ami azt illeti, a színészi alakítások sem hagytak bennem túl mély nyomot: sem Matt Damon, sem a fia szerepében Tom Holland, sem a feleséget játszó Anne Hathaway nem nyújt maradandót a vásznon. Persze akadnak pozitívumok is, mint sok jelenetben a harcok szenvedélyessége, rengeteg kitűnő képi beállítás és néhány izgalmas scene. Mindezek azonban nem teszik bennünk maradó alkotássá az Odüsszeiát. Az én értékelésem inkább három csillag és 60-65 százalék, bár lehet, hogy túl szigorú vagyok.

73 Odüsszeia  (2026)

akció | dráma | fantasy | kaland

Odüsszeusz, Ithaka legendás görög királya a trójai háború után hosszú és veszélyes útra indul hazafelé. Útközben olyan mitikus lényekkel találkozik , mint a küklopsz,... több»

13