A legmagasabb elismerés hangján lehet csak szólni Peter Berg sorozatáról, a Vadnyugat születéséről. Peter Berg, akit sok kritika is ért már eddigi pályafutása során (mondván, hogy csak a látványfilmekben jó), megint bebizonyította, hogy igenis nagyon jó rendező (és nem csak a látványfilmekben). Persze, aki ismeri a munkásságát, annak ez eddig is egyértelmű volt, hogy csak néhány munkáját említsem: Ronda ügy (1998), Az Amazonas kincse (2003), A királyság (2007), Csatahajó (2012), A túlélő (2013), 22 mérföld (2018).
A Vadnyugat születésénél Berg nagyon ügyelt arra, hogy egy formabontó, de átfogó képet nyújtson a vadnyugat kegyetlen, koszos és erőszakos világáról. Ebbe a közegbe helyezi el karaktereit: Sara Rowellt (Betty Gilpin) és Isaacot (Taylor Kitsch).
A nő kamaszkorú fiával igyekezne túljutni a vadnyugaton és épségben megérkezni Kaliforniába, a férfi pedig segíteni próbálja őt ebben. Csakhogy Sara szemtanúja lesz a korszak egyik leggyalázatosabb mészárlásának, melyet a területüket féltő mormonok követnek el ártatlan átutazók ellen, így a szekta harcosai üldözni kezdik. Innentől a film valójában egy menekülés története. Egyébként a mészárlás valóban megtörtént, ez volt a híres Mountain Meadows Massacre 1857. szeptember 11-én. Összesen 120 embert öltek meg a mormonok.
A film utolsó harmada nagyon izgalmas és rengeteg drámát is hoz. A végkifejlet viszont sajnos nem igazán happy end. Nekem tetszett a film fényképezése is, a táj szemléltetése, a sár, a lepusztultság érzékeltetése. Értékelésem nem lehet kevesebb öt csillagnál és 90%-nál, mert szerintem remekmű a maga nemében.

89 A vadnyugat születése (2025)
A sorozat az amerikai Nyugat születésének zord és kalandos felfedezését, a szekták, a vallás és az új világ feletti uralomért küzdő férfiak és nők erőszakos... több»