2023.06.12 20:36 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Egy doboz mind fölött, egy doboz kegyetlen…

Rengeteg véleményben és kritikában olvastam már azt a gondolatot, hogy a horrorfilmes műfaj haldoklik, ugyanis már szinte alig akad olyan produkció eme zsánerben, amely eredeti ötletekből épülne fel, egyszóval klisék és kliséhegyek jellemzik a legjobban az épp aktuális horrorfilmünket. Nos, amikor efféle véleményeket olvasok, hogy a horror, mint műfaj már nem képes sok újdonsággal szolgálni, akkor valahol igazat is adok ezen gondolatokat fejtegető embereknek, hisz tényleg sokkal kevésbé van már jelen az újdonság ereje eme műfajnál, de én mindig azzal nyugtatom magamat, hogy talán a horror a legnehezebb műfaj, hisz mindenki mástól tud megrémülni, mindenkire más horrorjellemzők tudnak hatással lenni, és talán emiatt áll a legközelebb hozzám eme műfaj, régen és most is. Jelen filmünk esetében a legtöbb hozzászólásban azt olvastam, hogy szinte nulla eredetiséget tartalmaz. Lássuk hát. hogy én is ekképp vélekedek e a Démoni dobozról!

Előjáróban leszögezném, hogy lehet, hogy majd kissé elfogult leszek jelen filmünkkel kapcsolatban, ugyanis immáron nem először választottam esti kikapcsolódásomnak eme produkciót (talán a második, de nem kizárt, hogy már a harmadik megtekintésénél járok), ugyanis számomra mind az első, mind a további megtekintésekor is szórakoztató tudott maradni.

Egy doboz mind fölött, egy doboz kegyetlen…

Maga a történet alapfelállása valóban nem túl sok újdonsággal szolgál, hisz zsákszámban érkeztek már jelen filmünk bemutatása előtt és utána is még bőven a démoni megszállás alatt lévő tárgyakat kiveséző produkciók, de ha egy kicsit jobban belegondolunk a Démoni dobozban rejlő, épp aktuális gonoszunk eredetére, akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Merthogy jelen történetünk esetben egy Dibbuk démon lesz az, aki elkezdi terrorizálni a szereplőinket. Nos, jómagam úgy hirtelen csak egy filmet tudnék említeni, amiben szintén egy Dibbuk próbálta a rémtetteivel a frászt hozni a nézőjére, és az a 2009-es A túlvilág szülötte címen ismerté vált alkotás volt (ami finoman szólva sem lett egy jó film, de számomra nem a démonja miatt, hanem mert képtelen volt egy jó történetet hozzá írni a forgatókönyvírója). Jelen filmünk esetében viszont nem ez a felállás, merthogy itt nincs túlbonyolítva a koncepció, mint a fentebb említett A túlvilág szülötte esetében, sőt mondhatnám akár azt is ezzel kapcsolatban, hogy talán kissé túlontúl egyszerű is. Amolyan sallangmentes az egész, merthogy nincsenek fölösleges szálak, nincsenek túlmisztifikált események, egyszerűen csak egy élvezetes és sodró lendületű történet, amely még így is tartogatott számomra egy-két igazán emlékezetes jelenetet (a röntgenfelvételes jelenet talán az egyik legjobb e téren). Tehát a film története számomra elfogadhatóan eredeti volt, a cselekményvezetése és a tempója is élvezhető, és mindezek mellett még a para-faktora is működött nálam. Ha mindenképp keresném a hibát a film történetében, akkor valószínűleg azt említeném csupán meg, hogy egy sötétebb atmoszféra és egy kissé több vér jót tudott volna tenni még neki, de eme dolgokat a készítők szándékosan hagyták el belőle, merthogy szerették volna, ha minél alacsonyabb korhatár besorolást kapjon majd a mozikban a produkciójuk. Kár érte.

Számomra a filmbéli karakterekkel sem volt különösképpen gondom, illetve az őket alakító színészi teljesítményekkel is teljesen ki voltam békülve, ugyanis a film épp csak annyit foglalkozik eme karakterekkel, hogy érdekelje a nézőt a sorsuk. Ráadásképp még egy nagyon halvány drámai szálat is képesek voltak belevinni a történetbe, amihez viszont kimondottan jól passzolt Jeffrey Dean Morgan alakítása. A technikai kivitelezéséit is emlékezetesnek tudnám említeni, mert bár igaz, hogy sokszor egyéni kreativitásokkal és gyérebb megvilágosításokkal akarták elmismásolni a költségvetési hiányosságaikat, de mindvégig működött mindez nálam. Talán az egyik legjelentősebb negatívuma számomra a filmnek, hogy nem sikerült kellőképpen emlékezetesre a zenék megkomponálása Anton Sankonak, merthogy az tudott volna még emelni a film színvonalán, de számomra még így is bőven a négy csillagos tartományon belül helyezkedik el a Démoni doboz.

horror | misztikus | thriller

Ed képtelen megbarátkozni a gondolattal, hogy ezentúl egyedülálló apukaként neveli a lányát, így eleinte az is elkerüli a figyelmét, hogy Em egy kirakodósvásárról egy... több»

2