2023.06.13 00:22 fankbringa Olvasottság: 169x
1

Kamasz katonásdi

Gyerekként olvastam a regényt és egyszerűen imádtam. Orson Scott Card története Enderről, a meg nem értett hősről szól, aki naggyá akart válni, de nem volt rá lehetősége egészen addig, amíg be nem lépett a hadiskolába. Ender, aki végül valódi zsenivé válik, hogy senki se kételkedjen benne többé. Már megkoptak az emlékek, de nagyon örültem neki, hogy végre megfilmesítik. Izgalommal vegyes várakozással néztem a filmet, és közben újraélhettem az izgalmat, amit a könyv olvasása jelentett.

Maga a film a sci-fik közt béna, hisz hiányzik a sodró lendület, a kötelező humor és a borzongató ábrázolás, a valóságos vonalnak pedig túl mesterkélt. Ha valaki háttér ismeret nélkül ül be a film elé, akkor egy unalmas, szimulációs ál-dokumentumfilmet lát, ami nem tart sehonnan sehová. Hiába a sok próbálkozás, csak nem jön meg az átütő erő. A film alapvetően jól követi a regény cselekményét, viszont nem jól viszi vászonra azt. Kiveszett belőle az, amitől egy kiváló alkotás lenne. Nem könnyű megfilmesíteni valamit, ami olyan, mint egy kamaradarab: tele van drámával és feszültséggel, miközben gyerekekről szól. Olyan katartikus élményt vártam volna, mint például a Legyen uránál, de elmaradt. Nekem a gyerekes jelenetek jók voltak, de nem kiválóak. A könyvben a főhős egy könyvben teljesedik ki: A Királynő és a Hegemón. Itt még csak utalás sem volt rá, csupán egy rövid monológot kapott, hogy ő most kicsit elvonul feldolgozni az eseményeket. Kár érte.

Kamasz katonásdi

Maga a film szépen kidolgozott, jól megrajzolt, elfogadható színvonalon készült. Ez megér mégy csillagot. Hiába a sok hiányosság, azért megkapjuk, ami jár. A gyerekszínészek időnként idegesítőek voltak, időnként elfogadhatóak. Nem jött meg az egyensúly. A felnőtt színészekkel nem volt bajom. A szinkronnal sem. Összességében elégedetten álltam fel a székből.

A Végjátéknak készült második része is, ami szintén egy nehéz helyzetet dolgoz fel, de már könyvben sem közelítette meg az első rész összeszedettségét és szívet melengető történetét. Az első rész után nagyon kételkedem benne, hogy megfilmesítik. Gyengén teljesített, kevés bevételt hozott, nincs értelme folytatni. Sajnálom, hogy így alakult. Méltatlanul lesajnált film. Javaslom minden sci-fi rajongónak, és azoknak, akik szeretik a gyerekszereplős, de felnőtteknek szóló filmeket.

71 Végjáték  (2013)

akció | fantasy | kaland | sci-fi

70 év telt el a kegyetlen háború óta, mely során egy idegen faj megpróbálta leigázni a Földet. Az emberek félnek a háború megismétlődésétől, ezért ők maguk terveznek... több»

1