![]()
Paolo Genovese-vel szemben magas elvárásaink vannak a Perfetti sconosciuti (Teljesen idegenek) óta, szerintem ezeknek félig sikerült ezúttal megfelelnie, de összességében egy szórakoztató filmet kapunk. Kicsit kevésbé vicces, kevésbé izgalmas, kevésbé drámai mint a szanaszét remake-elt korábbi alkotása, de megtekintésre így is abszolút méltó. Ezúttal akkora nagy tanulságokat se vonhatunk le, mint a rendező jobban sikerült régebbi munkájából (kicsiket azért igen), itt inkább a puszta szórakoztatás lehetett a cél.
![]()
A helyszín ezúttal is egy lakás, csak az most olaszosan lepukkant és kaotikus, és most 2+8 szereplőnk van. Kettő ezek közül hús-vér ember, a másik 4-4 pedig az ő belső személyiségrészeiket képviselő 4 férfi illetve 4 nő. Ugyanis azok ketten randiznak, a másik 8 meg a háttérben kattog a pillanatnyi történéseken, reagálnak, mozgatják a főszereplőket. Ez a setup színházi előadásra is teljesen alkalmas, talán eredetileg színdarabnak szánták, nem néztem utána.
Ezt, hogy benne járunk a szereplők agyában részleteiben már láttuk korábbi klasszikusokban. Woody Allen az Amit tudni akartál a szexről című vígjátékában egy komplett irányítóközpontot rittyentett a szexuális bevetésre készülő férfigépezetbe, amit egy űrprogramot irányító földi teamhez hasonló csapatmunka juttatott az áhított célba. A John Malkovich menetben a szereplők John Malkovich testébe jutottak kis időre egy csúszdán keresztül, hogy onnan az idő lejártával kivetődjenek egy városszéli területre, volt is olyan, aki Malkovich randijára időzítette a saját menetét. Most csak ezek jutnak az eszembe, a lényeg, hogy elemeiben már létezett minden, ami itt megvalósult, nem történt hihetetlen innováció, de ebben a formában igenis eredeti volt az elgondolás. Más kérdés, hogy a kivitelezés némileg halvány és vérszegény lett a várakozásaimhoz képest. Az olaszoknak sokszor sikerül laza és őrült, mediterrán életérzésű vígjátékokat készíteni, de gyakran követnek el béna és bugyuta filmeket is, na ebbe jutott rendesen mindkét minőségből.
75 Túlagyalt randevú (2025)
Valójában mennyire ismerjük önmagunkat, amikor döntéseket hozunk? Lehet, hogy egyszerre több "én" él bennünk, amelyek mind a saját hangjukon szólalnak meg? A Túlagyalt randevú... több»
Szereplők: Pilar Fogliati, Claudio Santamaria, Edoardo Leo, Vittoria Puccini, Marco Giallini