![]()
Niall Williams regényéből Polly Steele készített egy érdekes, számomra kifejezetten transzcendens jellegű filmet, nagyon erős hangulattal. A kritikai visszajelzések alapján ez nem mindenkinek jött át hasonlóan, de szerintem egy próbát mindenkinek megér, mert csodás a fényképezés, és három komoly színészt (Brosnan, HBC és Gabriel Byrne) láthatunk olyan karaktereket formálva, amiben én még nem láttam őket. Lenőtt ősz hajú, vékonyodó bőrű, összeborzolt vidéki, ír figurák ők most, és ez önmagában is komoly flash. Szóval technikai és casting értelemben 10/10 a produkció, nem is vitás.
Ha valaki romantikus sztoriként nézi csak, akkor nem akkora durranás talán, mágikus realizmusként nézve azonban már sokkal kerekebb az egész, bár úgy se bonyolult, ne keressetek benne a világegyetemre vonatkozó nagy megfejtéseket. Két párhuzamos szálon indulunk, aztán a kettő idővel eléggé összefonódik. Egy szerelmespárral indulunk egy nyugat-írországi szigeten, ahol valami isteni beavatkozásra egyikük hirtelen lebénul. Ugyanekkor Dublinban egy kiégett hivatali tisztviselő kisétál az addigi életéből és isteni sugallatra festeni kezd. Nem szobát, hanem úgy értem, hogy festőművésznek szegődik, bár nem tanulta sose és az egész a semmiből jön. Körülöttük vannak még fontos szereplők, akiknek szintén érezhetően külső erők hatnak a mindennapi életükre.
![]()
Nem kell aggódni, a film se nem hittérítő jellegű, se nem paranormális tematikájú. Csak épp a rendezőnő valószínűleg eléggé érzékeny az emberi sors, egyéni életcélok és az élet értelme stb. témák iránt és ez így jön ki nála. És ez jó, mert élvezetesen nyúl ezekhez, van érzéke hozzá. Aztán mindenki döntse el magának, hogy ebben mennyi a hatásvadászat és mennyi az értékes tartalom, ez ugyanis a kritikákat olvasgatva megosztó kérdés. Én egyelőre nem tudom eldönteni, hogy amit láttam, az hatásvadász giccs-e vagy klassz film, majd alszom rá párat és meglátom. Járj utána te is, aztán írd meg te is, kíváncsi vagyok, hogy nektek merre billen a mérleg, mi lesz a ti ítéletetek. Addig is adok rá egy kiváló értékelést, mert bármi is lesz az ítélet, a színészek és a fényképezés miatt akkor is meg fogja érdemelni.
Nicholas és Isabel egymásnak vannak teremtve. De vajon honnan fogják ezt valaha is megtudni? Ahogy a szellemek, a sors és az igaz szerelem puszta ereje összehozza őket, úgy fenyegeti... több»
Szereplők: Pierce Brosnan, Helena Bonham Carter, Gabriel Byrne, Fionn O'Shea, Ann Skelly