2026.07.27 08:51 Elysia Kova Olvasottság: <100x
0

A látvány ismét történelmet ír

A látvány ismét történelmet ír, de a történet ezúttal nem tudja tartani a lépést. Kevés olyan filmes univerzum létezik, amely minden egyes alkalommal képes ugyanazzal a gyermeki csodálattal a TV elé ültetni. Számomra az Avatar pontosan ilyen. Már az első rész is forradalmi volt. A víz útja pedig még magasabbra emelte a lécet. Éppen ezért óriási elvárásokkal ültem le a film elé. A végeredmény pedig meglehetősen vegyes érzéseket hagyott bennem.

Kezdjük azzal, amiben James Cameron ismét bebizonyította, hogy jelenleg szinte senki sem ér fel hozzá: a látványvilág egyszerűen lélegzetelállító. Minden egyes képkocka olyan, mintha egy élő festményt néznénk. Pandora új területei, a tűz klánjának világa, a részletgazdag környezet, a fények, a színek és a vizuális effektek egészen elképesztő szintet képviselnek. A film folyamatosan képes felülmúlni önmagát, és újra meg újra leesett az állam attól, amit a vásznon láttam. Nem túlzás azt mondani, hogy technikai szempontból ismét évekkel a jelenlegi filmipar előtt jár.

A látvány ismét történelmet ír

A színészi játékra sem lehet egyetlen rossz szót sem mondani. Sam Worthington, Zoe Saldana és a visszatérő szereplők ismét hitelesen hozzák azokat a karaktereket, akiket az elmúlt években megszerettünk. Jó érzés volt újra találkozni velük, és az érzelmesebb jelenetek most is működtek. Látszik, hogy mindenki szívét-lelkét beletette ebbe a produkcióba.

Ami viszont számomra csalódást okozott, az maga a történet. Míg az első két rész képes volt végig fenntartani a kíváncsiságomat, addig a harmadik rész esetében sokszor azt éreztem, hogy a cselekmény nem halad olyan lendületesen, mint kellene. Vannak izgalmas pillanatok és érzelmi csúcspontok, de összességében hiányzott az a fajta erő és újdonság, ami az előző részeket különlegessé tette. Több jelenet is inkább előkészítésnek érződött, mintsem egy önmagában is kerek történetnek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy rossz lenne. Sőt. Még mindig magasan a legtöbb hollywoodi blockbuster fölé emelkedik látványban, technikai kivitelezésben és színészi teljesítményekben. Ugyanakkor úgy érzem, hogy a trilógia eddigi részei közül ez a leggyengébb epizód történetmesélés szempontjából. Egy folytatásnál természetes, hogy hidat próbál képezni a következő rész felé, de itt ez az egyensúly számomra túlságosan a felvezetés irányába billent.

Mindezek ellenére egy percig sem bántam meg, hogy megnéztem. Pandora varázsa továbbra is működik, a látvány még mindig páratlan, és biztos vagyok benne, hogy a következő részben sok olyan történetszál kap majd méltó lezárást vagy kibontást, amelyet most még csak felvillantottak.

Értékelés: 8/10. Lenyűgöző vizuális élmény, fantasztikus színészi játék és ismét egy technikai mestermű, de a történet ezúttal sajnos nem tud felnőni ahhoz a magas színvonalhoz, amit az Avatar-sorozat korábbi részei már megszokottá tettek.

akció | animáció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

A háború és fiuk elvesztése után Jake Sully és Neytiri kénytelen azzal szembesülni, hogy Pandorát új veszély fenyegeti: feltűnik a Hamu népe, élükön a könyörtelen... több»

0