![]()
Kaptunk egy "talán így is történhetett valakikkel, akik talán léteztek" filmet a késői 1970-es évek olasz világáról, a vörös brigádokkal és Aldo Moro meggyilkolásával terhelt időszakról. A "megtörtént események alapján" kategóriában készült, de itt már az elején kinn volt a felelősségelhárító nyilatkozat arról, hogy éppenséggel az is lehet, hogy nem annyira, és az egészből vajmi kevés az igaz.
A történelmi pillanatban sok volt a potenciál, emlékszem, 10 éves voltam, amikor hidegre tették Morót, és már annyi idősen is igencsak bevésődött nekem az élmény; képzelhetitek, mennyire volt vele tele a sajtó. Aldo Moro, vörös brigádok, vörös brigádok, Aldo Moro – ezzel volt tele a tévé, a rádió és az újságok. A rendező valószínűleg szem előtt tartotta, hogy ismerve az olasz maffia mai napig is meglévő erejét, még ennyi év után is baja lehet belőle, ha tényszerűnek állítja be a filmbeli cselekményeket, ezért választhatta a fura "vagy így történt, vagy nem" jellegű bevezetést. Ennek ellenére mégiscsak elég jól sikerült hűnek maradnia az általunk ma ismert (sok elemében továbbra is feltáratlan) eseményekhez és személyekhez.
![]()
Egy festőnek nem elég jó, hamisítónak annál tehetségesebb figura szemszögéből látjuk azt a világot (ólomévek), és ebben jó is a film. Nincs túltolva, nem akar retromúzeum lenni, de a környezet és a kor megjelenítése elég hitelesnek látszik. Viszont az egésznek az általános minőségével nem voltam nagyon kibékülve; leginkább a jó színészi alakításokat hiányoltam, némelyikük teljesen érdektelen és kétdimenziós teljesítményt nyújtott. Vagy csak rossz passzban néztem, majd még egyszer nekifutok.
72 Egy hamisító élete (2025)
Róma, az 1970-es évek. Toni megérkezik a városba azzal az álommal, hogy nagy művész lesz. De az élet, a sors és talán a történelem iránti vágya elvezeti őt ahhoz, hogy minden... több»
Szereplők: Edoardo Pesce, Claudio Santamaria, Pietro Castellitto, Giulia Michelini, Andrea Arcangeli