2022.03.24 10:41 Artemisia Olvasottság: 815x
6

A Végtelen háború előszobája

A nagyszerűen kidolgozott és a Bosszúállók hatalmas sikerével lezárt 1. fázis után a Marvel hasonló hozzáértéssel és precizitással építette fel a 2. fázis filmjeit, amit az Ultron korával koronázott meg, vagyis azzal, hogy a Bosszúállók másodszor álltak össze, hogy közösen megmentsék a világot.

A fenyegetést ezúttal Ultron, a szuper mesterséges intelligencia jelenti, aki a képregények lapjain a Bosszúállók egyik legádázabb ellensége. A képregényes alapokat tekintve valóban Ultron koráról beszélhetünk, de a visszatérő Joss Whedon értelemszerűen megkurtította Ultron terjedelmes történetét, és jó érzékkel alkotott belőle egy, a 142 perces játékidőbe beleférő, kereken lezárt sztorit.

A Végtelen háború előszobája

Az első részben remekül működő csapatdinamika most is jelen van, sőt még fokozódott is a csapattagok közötti kémia. Látvány, az akciójelenetek mennyisége és minősége ismét fenomenális, de jót tett az összhatásnak, hogy Joss Whedon látszólag nem akar mindenáron túltenni az első rész akció- és látványorgiáján, inkább egyszerűen elmesél egy újabb történetet, amelyben mer lassítani és drámaibb hangvételt megütni.

A főbb karaktereket előzőleg újabb szólófilmekkel tovább mélyítették, így a színészi játékok is több mint tökéletesek, bár ezúttal egyesek, pl. Thor és Amerika Kapitány kevésbé voltak reflektorfényben, míg mások előtérbe kerültek, különösen Bruce Banner/Hulk, Sólyomszem, illetve Fekete Özvegy kerültek előtérbe. (Mivel Fekete Özvegy szólófilmjére egészen 2021-ig kellett várni, ezért különösen hasznos volt, hogy néhány érdekességet már itt is felfedtek a múltjával kapcsolatban).

Az új karakterek közül Ultron igazán félelmetes ellenfélnek bizonyul, sikerült megragadni a rendről és a káoszról, a pusztításról és az újrakezdésről vallott elméletének lényegét, ami érzékelteti, hogy a mesterséges intelligencia amilyen gonosz és bomlott, legalább annyira zseniális is.

A legnagyobb debütálás mégis Vízió "születéséhez" köthető, akit bár röviden, de hatásosan mutattak be. Bár a karakter valós erejének csak a töredékét láthatjuk használni, érzékeltetik, hogy még valóban nem láttunk mindent Vízióból.

A másik lényeges karakter pedig, aki felvezetésre kerül, az Skarlát Boszorkány és ikertestvére, Higanyszál. Utóbbi karakternek nincs túl sok befolyása a történetre, és kiírásra is kerül, viszont előbbinek érzékeltetik rendkívüli erejét, és már a Vízióhoz fűződő kapcsolata is megalapozásra kerül egy rövid jelenetben.

Egy nagyon jól megírt és összerakott szuperhősmoziról van tehát szó, még úgy is, hogy az Ultron korára nagyobb feladat hárult, mint elődjére: amellett, hogy le kellett zárnia a 2. fázist, fel kellett vezetnie a 3.-at, ezenkívül több új szereplőt is be kellett mutatnia. Joss Whedon rendezése azonban sikerrel vette az akadályokat, és átvezető jellege mellett is minőségi munkát tett le az asztalra.

akció | kaland | sci-fi

Tony Stark úgy dönt, végre megvalósítja békefenntartó programját, azonban a dolgok nem a tervek szerint alakulnak. Amikor Burce Bannerrel együtt megalkotják a világ első... több»

6