2021.01.09 13:52 Kóborló Olvasottság: 186x
2

Egy érdekes nézőpontú újrázás

1980-ban egy bizonyos William Lustig (akinek a nevét a horrorrajongók elsősorban a Mániákus zsaru című horror-trilógiával ismerhették meg) rendezte meg az eme film elődjeként számon tartott, Maniac (Elmebeteg címen is fellelhető) című horrorját. Jómagam kimondottan kedveltem a filmet, bár egy igencsak sok kegyetlenséggel tarkított horrorfilm volt, ami technikai kivitelezés szempontjából, ha nem is teljesen időtálló, de még ma is simán megállná a helyét. Viszont 2012-ben ezt a filmet is elérte az oly divatos újrafeldolgozás. Jó ideje már, hogy kerülgettem az új változatának a megtekintését, pedig ajánlották már figyelmembe elég sokan, illetve sem a nézői, sem pedig a kritikai fogadtatása nem volt rossz, de valahogy soha nem éreztem, hogy itt lenne az ideje, hogy én is véleményt alkothassak róla, egészen idáig.

A remake megszületéséért elsősorban egy bizonyos Alexandra Aja kardoskodott, akinek a neve egyáltalán nem csenghet ismeretlenül a horrorrajongók körében, hisz számos jó horrorfilmet (Magasfeszültség, Préda) köszönhetünk már eme francia úriembernek, és hát már azt is bebizonyította, hogy ha egy régebbi film remake-eléséről van szó, ott is megállja a helyét (Piranha 3D, Sziklák szeme, Tükrök). Mondjuk azért érdemes megemlíteni azt is, hogy ennél a filmnél a rendezés lehetőségét átadta az egyik barátjának, Franck Khalfounnak, és csupán a forgatókönyvbeli és a produceri munkálatokat látta el. A produceri munkálatokban részt vállalt a korábbi változat rendezője, William Lustig is, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy értő kezek alatt készülhetett el az új Maniac.

Egy érdekes nézőpontú újrázás

Jó pár módosítással készült el az új változat a régebbihez képest. Az első és egyben az egyik legszembetűnőbb változtatás, hogy a film legtöbb jelenetét gyilkosunk szemszögéből követhetjük nyomon. Ez számomra adott egy kimondottan érdekes érzést a film alatt, bár eleinte annyira nem fogott meg ez a fajta technikai kivitelezés, de idővel megbarátkoztam vele. A másik igencsak nagy változtatás a gyilkos szerepére választott színész kiléte, hisz szöges ellentéte volt a korábbi változat színészének. Nem hiszem, hogy nagy titok lenne, hisz már a film előzeteséből is kiderül, hogy a karaktert Elijah Wood testesíti meg, ráadásul kimondottan jól. Kissé sajnálatos számomra, hogy a további karakterek csupán töltelékek a film történetéhez.

Összegezve az új változata a Maniac-nak nem hazudtolta meg magát, hisz szintén egy beteges és erős alkotás lett, de a korai változatát azért jobban kedveltem.

75 Maniac  (2012)

horror | thriller

Egy őrült sorozatgyilkos nőket vadász le, öl meg, skalpjaikkal pedig a boltjában tárolt próbababákat "öltözteti"... több»

2