2025.05.31 13:45 Fortress Olvasottság: <100x
1

Nagyon be tud találni, ha végignézed

Egy felmérés szerint ez az a horrorfilm, melynek megtekintésekor egy kísérletben a legmagasabb volt mindvégig a nézők pulzusszáma. Nekem a Sinister mindenesetre régi nagy kedvencem (pulzusszám ide vagy oda).

Igazából három dolog miatt tartom erős produkciónak: az egyik a helyszín, mely a tökéletes horrorsztori színtere címet is megérdemelné (egy nagyon régi, hatalmas kertes ház a semmi közepén), a másik a főszereplő, Ethan Hawke, aki szerintem szinte tökéletes alakítást nyújt mindvégig, és a harmadik a misztikus entitás Bughuul, aki rejtélyes figura és rémisztő jelenség.

Nagyon be tud találni, ha végignézed

Ami nekem lejött Bughuulból, az annyi, hogy valamiféle természetfeletti hatalommal bíró jelenség (transzcendens entitás) emberi alakban, aki képes gyilkosságokra bírni a gyermekeket. Megjelenése nagyon hatásos: nincs szája, a szeme furcsa szögben gonoszságot mutat (és háromszög formájú), a haja hosszú, mint egy rockernek, és öltönyben bukkan fel.

Ami a Sinister rendezését illeti: nagy elismerés illeti Scott Derricksont, aki kitűnően építkező filmet készített. A feszültség lassan, fokozatosan nő, ahogyan az írói válságba került főszereplő, Ellison (Ethan Hawke) az elhagyatott házba költözve családjával egyre több furcsaságot tapasztal új otthonában.

Megtalálja a filmtekercseket, és az azokon szereplő család katasztrófáját szemlélve ébred rá arra, hogy valamiféle lény bukkan fel mindenhol, és vélhetően ő tehet arról, hogy a család minden tagja elhalálozik. Hátborzongató, rémisztő és egyben kicsit elgondolkodtató is. A gonosz ugyanis valóban több alakban jelenhet meg környezetünkben, és túl sok szemtanúi vallomás jelent már meg az idők során különböző entitásokról ahhoz, hogy teljesen kizárjuk ezek létezését.

Rám mindenesetre hatott az egész, és szívből ajánlom erős idegrendszerű, horrorkedvelő filmmániás társaimnak megtekintésre. Csak bátran!

80 Sinister  (2012)

horror | misztikus | thriller

Ellison Oswalt (Ethan Hawke) valós bűntényeket alapul véve írja regényeit. Családjával most egy olyan házba költöznek, ahol korábban szörnyű bűncselekmények történtek, de... több»

1