2021.07.05 15:18 Kóborló Olvasottság: 320x
4

A rejtőzködő

Jó pár évvel ezelőtt láttam már ezt a filmet (továbbá a két évvel később készült második részét is), és ha mindenre már nem is emlékeztem belőle, de arra mindenképp, hogy egy egészen kellemes kis borzongást volt képes elérni nálam. Talán pont emiatt vettem újra elő a napokban, és azt kell, hogy írjam, hogy még úgy sem teljesített rosszul a film, hogy a meglepetés erejét már nem tudta kihasználni.

Ez volt a forgatókönyvírója és egyben rendezője, Nicholas McCarthy első egész estés filmje, bár érdekes, hogy egy évvel előtte (2011-ben) elkészítette a rövidfilmes változatát, aminek a bemutatását az amerikai Sundance Filmfesztiválra időzítette, és a kritikusok annyira kedvelték, hogy egy évre rá (2012-ben) történetileg kissé kibővítve elkészülhetett az egész estés változattal.

A rejtőzködő

Nem feltétlenül szeretném összehasonlítani a két alkotást, de ha mégis, akkor azt kell, hogy írjam, hogy részben egész jól sikerült mélységet adnia a történetnek az egész estés változatban. Azért csak részben, mert azzal, hogy egy egész komplex kis történetet írt McCarthy pluszban hozzá a rövidfilm változat történetéhez, néhol kissé azért elveszik az az egészen félelmetes hangulat, ami a rövidfilmjét elsősorban jellemezte. Persze ettől még korrektre sikeredtek itt is a hangulati elemek, viszont néhol kissé megbicsaklik, és talán kissé le is ül a története, de csak azért, hogy kicsit elaltassa a néző figyelmét, hogy ezután kétszeresen tudjon meglepetést okozni.

Szerencsére két kimondottan erős dolgot is ki lehet emelni ennél a filmnél. Az egyik a már említett hangulati elemek használata, hisz végig képes volt egyfajta nyugtalanító hatást elérni nálam. Tulajdonképpen nem is azt írnám, hogy félelmetes volt a film, hisz itt nem kapunk hirtelen vágásokat, megspékelve mindezt erőteljes hanghatásokkal, hanem sokkal inkább marad végig kimért és komótos, és ebből építi fel azt a kellemetlen érzést a nézőjében. A másik kimondottan erős dolog a filmben, hogy van benne egy-két finomabb történeti csavar, amik egészen kellemesre és váratlanra sikeredtek.

Persze nem egy hibátlan alkotás ez sem, hisz ha a néző jobban belegondol egyes történeti elemeibe, akkor azért bőven lehetne kritizálni a történetét, viszont ezek a dolgok számomra egyáltalán nem merültek fel a film nézése közben, csak sokkal később, és ez mindenképp érvényes a szereplőire is. Néha azért kissé logikátlannak éreztem egyes jeleneteiket, hogy jobban rájátszanak a film feszültségkeltésére. Mindettől függetlenül egy kimondottan jóra sikeredett misztikus thrillerként tartom számon Az egyezség című filmet.

horror | misztikus | thriller

Anyjuk halálakor a két nővér, Nicole és Annie vonakodva bár, de visszatérnek gyermekkori otthonukba. Az éjszaka folyamán a nővérek különös eseményekre ébrednek, rémisztő... több»

4