2018.06.20 16:53 Artemisia Olvasottság: <100x
7

Star Wars elemeknek köszönhető siker

Alapvetően tetszett a film, de olyan, mintha a forgatókönyvírók attól tartottak volna, hogy ha nem lesz elég erősen Star Wars hangulatú, és nem kötődik elég szállal az előző részekhez, akkor nem is lesz sikeres. És valamilyen szinten jól gondolták, mert ez a nosztalgikus Star Wars hangulat menti meg a filmet, még akkor is, ha gyakorlatilag lekoppintja az Új remény és a Jedi visszatér jellegzetes elemeit, pl. az értékes információval menekülő kis droid, a váratlan segítőtárs, vagy a bolygópusztító fegyver és annak megsemmisítése mint küldetés.

Még az is hasonló az Új reményhez, ahogy Han Solo és Csubakka bekapcsolódnak a történetbe a mára kultikussá váló Ezeréves Sólyommal együtt, arról már nem is beszélve, hogy a főgonosznak, Kylo Rennek a példaképe Darth Vader, és egyszerűen lemásolja; még az ikonikus ki- és belégzés is visszatért. Ezek a folytonos visszautalások teszik naggyá ezt a részt.

Star Wars elemeknek köszönhető siker

Az "önálló" cselekményére sincs különösebb panasz, végig leköti a nézőt, látvány, CGI rendben van, az akciójeletek kidolgozása korrekt és modern. A karakterek és a színészi alakítások átlagosak, bár Rey, Finn és Poe habitusa sehogy sem illeszkedik egy hősi eposzba, nagyon kezdetleges szárnypróbálgatásnak tűnik a szereplésük; az említésre méltó karaktereket szintén az előző epizódokból importálták (pl. Han Solo, Chewie, Leia hercegnő).

Egy átlagos akció–sci-fi lenne, és már el is felejtettük volna 2015 óta, ha nem a Star Wars franchise darabjaként lenne aposztrofálva, és nem nyúlva vissza újra és újra annak jellegzetes, sikeres elemeihez.

akció | kaland | sci-fi

Több mint három évtizeddel a második Halálcsillag megsemmisítése után a Galaktikus Birodalom nyomába lépő Első Rend tervet eszel ki a hatalom megszerzésére és az Új... több»

7