Játssz egy Samsung Galaxy A20e-ért ·  Fórum Login  
69
Filmadatlap
 
17
Szereplők
3
Vélemények
2
Képek
Videók
 
Berto49   2018. 10. 01.

legújabb vélemény

Elkeserítő film, amely szinte dokumentarista eszközökkel mutat be egy tragédiával végződő, a valóságban is megtörtént esetet. Az ártatlanul elítélt szerencsétlen emberen kívül mindenki hibás, a nyomozók, az ügyész, a szenvtelen bírónő. A tényleges ügyről a film végén néhány mondat közli, hogy az Alkotmánybíróság döntése nyomán sem történt meg a kárpótlás. Egyáltalában lehet-e igazságszolgáltatásról beszélni?! A film alapján egyértelmű, hogy NEM! Érzékelhető módon kirajzolódik az évszázados előítéletesség, amely a cigánysággal szemben manapság is létezik. Jelen esetben nem érdemes firtatni, hogy Suha miért tengődött a bemutatott körülmények között, függetlenül mindettől ember volt, és a törvény előtt (legalábbis elviekben) mindenki egyenlő. Egy értelmileg fogyatékos nő tanúvallomását perdöntő bizonyítéknak számítani, valamint a vizsgálati fogság hosszú hónapjai és a beépített vamzer hatására kicsikart beismerő vallomás alapján ítéletet hozni lemoshatatlan szégyenfolt, jóvátehetetlen bűn. Kiváló a film szereposztása. A főszereplő Suha Dénes, Nagypál Gábor alakításában telitalálat. A szemei mindennél többet fejeztek ki. A 2006-ban készített film értékes darabja az adott korszaknak.

 
HercegPeter   2018. 08. 26.

Én általában nagyon tudom díjazni a magyar filmeket és ez most sincs másképp. Nagyon életszagú. A másik címe (Fekete fehér) is tetszik. Nagyon valóságosan mutatja be, hogy mindig kell egy bűnbak. Sokszor mindegy, hogy ki az, csak legyen valaki. Ha pedig az elkövető kiléte kézenfekvő (vagy legalábbis úgy tűnik), akkor a további nyomozás szinte felesleges. Gyorsan le kell ültetni és az egész el van felejtve. Nagypál Gábor alakítása teljesen hiteles, az egyik legjobb magyar színésznek tartom. Ráadásul nem is akárkik jelennek meg mellette, gondolok itt például Csuja Imrére, vagy éppen Eperjes Károlyra. Ez a film leginkább miattuk jó, nem is annyira a történetnek köszönhetően. Persze azzal sincsen semmi gond, de egy átlag nézőt talán nem annyira köt le. Ragályi Elemér nem aprózta el, minden feladatból kivette a részét: rendezés, írás és operatőri munka. Utóbbiról annyit tudok mondani, hogy eléggé a sötétebb, félhomályos jelenetek uralkodnak, napfényt szinte nem látunk. Ez is mutatja a szereplők, főleg a főhős helyzetének kilátástalanságát. Elég rövid, de nem mondhatjuk, hogy össze lenne csapva. Mindenre van benne elég idő, még az álmokra is.


 
romcul   2017. 09. 26.

Valóban kegyetlen film, ráadásul egy olyan témát feszeget, amellyel akár a minden napokban is szembesülhetünk. Ritka az ilyen jól megkomponált szoc-thriller, főleg Magyarországon. Szerintem érdemes megnézni, mivel egyszerűen zseniális az egész.

Nagypál Gábor
Nagypál Gábor
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.