Játssz egy PlayStation-ért ·  Fórum Login  
Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

Színész

Szül.: 1947. július 30., Thal, Styria, Ausztria

Adatlap
165
Filmográfia
11
Díjak
114
Érdekességek
263
Képek

Érdekességek

Terminator: Sötét végzet (2019)

A film premierje előtt hetekkel jelent meg a Gears 5 című videojáték, melyben Sarah Connor és a T-800-as is választható karakter. Connor ráadásul maga Linda Hamilton szinkronizálta, ellenben a Terminatorral, aki a játékban nem Arnold Schwarzenegger hangján szólal meg.

Terminator: Sötét végzet (2019)

A franchise történetében először Arnold Schwarzenegger mellett a Terminator 1-2 két kulcsszereplőjét alakító Linda Hamilton és Edward Furlong is visszatér a Sötét végzetben.

Terminator: Sötét végzet (2019)

Arnold Schwarzenegger testdublőre ismét az a Brett Azar volt, akit a Terminator Genisys-ben (2015) a "fiatal" T-800-asként láthattunk.

Utóhatás (2017)

A forgatási helyszínhez sok kellemes emléke fűződik Arnold Schwarzeneggernek, ugyanis itt rendezik meg évente a testépítés egyik legjelentősebb eseményét, az Arnold Classic-ot, melynek több mint negyven éve az ikonikus sztár a házigazdája.

Utóhatás (2017)

Arnold Schwarzenegger karaktere, Melnyk valószínűleg annak a Vitalij Kalojevnek a megfelelője, aki a katasztrófa során vesztette el a szerencsétlenségben feleségét, lányát és fiát. Kalojev másfél évvel a katasztrófa után felkereste Peter Nielsent a zürich-i lakásán (ő tartózkodott azon az éjszakán az irányítóközpontban, s őt hibáztatták a balesetért) és családja szeme láttára kivégezte őt. Kalojevet 8 év börtönbüntetésre ítélték a tettéért, ám három és fél év múlva szabadult példás magaviseletéért. Oroszországba visszatérve hősként fogadták őt.

Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére (2015)

A film egyik főszereplője, Patrick Schwarzenegger a testépítő legenda, politikus és filmszínész, Arnold Schwarzenegger fia.

Terminátor: Genisys (2015)

A 67 éves Arnold Schwarzenegger rengeteget edzett, hogy hasonló formába kerüljön, mint 30 éve.

Terminátor: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger a Genisys kapcsán egy interjúban kifejtette, hogy örült, hogy nem játszott a franchise előző, Terminator - Megváltás című filmjében. A sztár meglehetősen erősen fogalmazott, szerinte ugyanis a Megváltás egy nagy rakás mocsok volt.

Terminátor: Genisys (2015)

Ez Arnold Schwarzenegger első, a Paramountnál készült filmje.

Terminátor: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger nem festett őszre a haját a forgatásra. A filmben látható hajszíne természetes.

Terminátor: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger egy interjúban elárulta, hogy meg volt döbbenve, mennyit fejlődött a technika az elmúlt 30 évben. A színész elmondása szerint a forgatás rendkívül fárasztó, és helyenként unalmas is volt, de ígérete szerint ebből a néző semmit sem volt észrevenni, ugyanis a film rendkívül pörgős lett.

Terminátor: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger 2015. február 24-én hivatalosan is megerősítette, hogy szerepelni fog a film következő részében.

Terminátor: Genisys (2015)

A fiatal Arnold Schwarzenegger testét nem számítógépes trükkökkel generálták. Ehelyett a szóban fogó jelenetben a színész és testépítő, Brett Azar felsőteste látható.

Terminátor: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger leszerződött a Waze nevű céggel, mely okostelefonra nyújt műholdas navigációs szolgáltatást, így az autósok a Terminator filmek klasszikussá vált idézeteinek segítségével, Arnold hangját hallgatva juthatnak el céljukhoz. A film vetítése alatt a program segít útbaigazítani a felhasználókat, hogy hol nézhetik meg a Terminator: Genisyst.

Terminátor: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger a filmre komolyan készült. Hat hónapon keresztül, napi három órán át edzett, így sikerült olyan formába kerülnie, mint amilyen 12 évvel korábban volt, elérte ugyanazt a testtömeget és izom-mennyiséget.

Terminátor: Genisys (2015)

Arnold Schwarzenegger határozottan kérte a film készítőit, hogy ne fiatalítsák őz CGI-jal. Így jött az ötlet, hogy a T-800-as robot emberi szövetei ugyanúgy öregszenek, mint a valódi emberek. Ezzel megoldották a problémát és Schwarzenegger kérését is teljesíteni tudták.

Terminátor: Genisys (2015)

A "fiatal" T-800-as testének megalkotásához Brett Azar színész és testépítő adta izmos testét. A szerepre olyan embert kerestek, aki a lehető legközelebb állt Arnold Schwarzenegger 1984-es testfelépítéséhez.

Maggie - Az átalakulás (2015)

Ez Arnold Schwarzenegger második horrorfilmje. Az első az 1999-es Ítéletnap volt.

Maggie - Az átalakulás (2015)

Arnold Schwarzenegger legalacsonyabb költségvetésű filmje az 1984-as Terminator óta.

Maggie - Az átalakulás (2015)

Arnold Schwarzenegger ingyen vállalta a szerepet, annyira beleszeretett a forgatókönyvbe.

The Expendables - A feláldozhatók 3. (2014)

Arnold Schwarzenegger egy kicsivel több, mint egy hetet forgatott a stábbal (az első rész során még csak fél napot, míg a második rész esetében négy napot töltött a forgatáson).

The Expendables - A feláldozhatók 3. (2014)

A színészek közül Arnold Schwarzenegger és Terry Crews is egy napon született: július 30-án.

The Expendables - A feláldozhatók 3. (2014)

Három színészt is (Kelsey Grammert, Mel Gibsont és Arnold Schwarzeneggert) is jelöltek a legrosszabb mellékszereplőnek járó Arany Málna-díjra, amit végül Kelsey Grammer "nyert el".

Erőnek erejével (2013)

A film egy pontján látható Arnold Schwarzenegger kardja a Conan a barbárból.

Erőnek erejével (2013)

Arnold Schwarzenegger első főszerepe a Terminátor 3 óta.

The Expendables - A feláldozhatók 2. (2012)

Arnold Schwarzenegger legendás mondatát elmondja a Terminátorból: Visszatérek!

The Expendables - A feláldozhatók (2010)

Arnold Schwarzenegger azt mondja Mr. Churchnek, hogy adja a feladatot Rossnak (Sylvester Stallone), mivel imád keresztül rohanni a dzsungelen. Ez nyilvánvaló utalás a Rambo sorozatra.

The Expendables - A feláldozhatók (2010)

Ez az első olyan film, amiben Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger és Bruce Willis együtt szerepelnek.

Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen (2004)

A rendező azt mondta egy interjúban, hogy abban egyezett meg Arnold Schwarzeneggerrel, hogy amennyiben nem kapná meg a kormányzói posztot Kaliforniában, ő játszaná Dutch Shaeffer szerepét.

Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen (2004)

A franchise egyik érdekessége, hogy szereplői közül kettőből is kormányzó lett. Egyikük Arnold Schwarzenegger, míg másikuk Ventura.

80 nap alatt a Föld körül (2004)

Arnold Schwarzenegger kormányzóvá választása előtti utolsó filmje.

Két pasi - meg egy kicsi (2003)

Számos híres színész/színésznő vállalt epizódszerepet a sorozatban. Például: Arnold Schwarzenegger, Megan Fox vagy Christian Slater.

Terminátor 3. - A gépek lázadása (2003)

Mivel Arnold Schwarzenegger 13 évvel a film bemutatása előtt játszotta el utoljára a Terminatort, fél éven keresztül napi 3 órát kellett az edzőteremben töltenie, hogy visszaszerezze régi formáját.

Terminátor 3. - A gépek lázadása (2003)

Arnold Schwarzenegger ebben a filmben játszotta utolsó főszerepét, mielőtt Kalifornia kormányzójává választották.

Terminátor 3. - A gépek lázadása (2003)

Arnold Schwarzenegger igen kemény edzést hajtott végre, hat hónapon át napi három órán át tréningezett, így sikerült elérnie, hogy kb. ugyanakkora súlya és izomtömege lett, mint a Terminator 2 idején volt.

Terminátor 3. - A gépek lázadása (2003)

Arnold Schwarzenegger fizetése 29 250 000 dollár plusz a teljes profit 20% volt, aminek egy részét felajánlotta a forgatás költségeire.

Monte Cristo grófja (2002)

Arnold Schwarzenegger visszautasította Edmond Dantes szerepét.

A hatodik napon (2000)

Christopher Lawford, aki egy rendőrtisztet játszik a filmben, házasság útján Arnold Schwarzenegger rokona.

Ítéletnap (1999)

Arnold Schwarzenegger saját magát szinkronizálja a német verzióban.

Ítéletnap (1999)

Ez Arnold Schwarzenegger első filmje az 1997-es Batman és Robin óta, mivel időközben szívműtéten esett át, és a magas biztosítási költségek miatt csak nehezen talált munkát.

Batman és Robin (1997)

Arnold Schwarzenegger a Batman és Robin miatt utasította vissza a "Conan the Conqueror" főszerepét. A film végül sosem készült el.

Batman és Robin (1997)

Mr. Jégcsap megformálásáért Arnold Schwarzenegger 25 millió dollárt tehetett zsebre.

Batman és Robin (1997)

A film forgatása alatt csalta meg Arnold Schwarzenegger a feleségét a házvezetőnőjükkel, akitől törvénytelen gyermeke született.

Hull a pelyhes (1996)

Chris Columbus azt szerette volna, ha Joe Pesci játssza Myront, de sajnos túl alacsonynak bizonyult Arnold Schwarzenegger mellett.

Hull a pelyhes (1996)

Arnold Schwarzenegger és James Belushi második lakalommal szerepeltek együtt egy filmben az 1988-as Red Heat után.

Végképp eltörölni (1996)

Chuck Russell és Arnold Kopelson nem jöttek ki jól egymással a forgatás alatt. A film csak azért készült el, mert Arnold Schwarzenegger külön-külön leült velük tárgyalni.

Végképp eltörölni (1996)

John Milius számtalan változtatást eszközölt a forgatókönyvön Arnold Schwarzenegger kedvéért.

A szikla (1996)

Mason szerepét Arnold Schwarzeneggernek is felajánlották, de a forgatókönyv akkor még csak 80 oldalból állt, ráadásul tele volt kézzel írt jegyzetekkel. Arnold a szkript kiforratlansága miatt nem vállalta a szerepet.

Dredd bíró (1995)

A korai tervek szerint a főszerepben Arnold Schwarzeneggert láthattuk.

Junior (1994)

Az összes film közül, amiben Ivan Reitman együtt dolgozott Arnold Schwarzeneggerrel, a rendező ezt tartja a kedvencének, mégha nem is a legjobbnak.

Junior (1994)

Arnold Schwarzenegger sok időt töltött szülészeti várótermekben, hogy megtudja hogyan viselkednek az állapotos nők.

Két tűz között (1994)

Arnold Schwarzenegger számára a legnagyobb kihívást a tangó jelenet jelentette. A forgatást megelőzően hosszú ideig vett táncleckéket is.

Az utolsó akcióhős (1993)

Ez volt az első eset, hogy Arnold Schwarzenegger producerként is részt vett egy film elkészítésében.

Az utolsó akcióhős (1993)

Arnold Schwarzenegger azt nyilatkozta, hogy ez a film volt addig töretlen karrierjén a nagy kudarc.

Az utolsó akcióhős (1993)

A Big Gun című dalt Arnold Schwarzenegger kérésére direkt ehhez a filmhez írta az .

Super Mario Brothers (1993)

Arnold Schwarzenegger visszautasította King Koopa szerepét.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

A mini-gun, amelyet Arnold Schwarzenegger használt a filmben, ugyanaz volt, amelyet a szintén a színész nevével fémjelzett Ragadozóban is láthattuk.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

A forgatás során egy női járókelő besétált a motoros klub díszletébe, mert olyan valódinak tűnt, még annak ellenére is, hogy a parkoló kamionok között elsétált az összes kamera és lámpa mellett. Amikor meglátta Arnold Schwarzeneggert alsónadrágban, nagyon meglepődött, és nem tudta mire vélni a helyzetet. A színész ekkor azt mondta, férfi sztriptíz estet tartanak.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

A CyberDyne irodaházban folyó lövöldözésben használt gépágyút egyedül Arnold Schwarzenegger tudta felemelni az egész stábból.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

Arnold Schwarzenegger-nek kb. 21,429 dollárt fizettek minden egyes kimondott szaváért. Összesen egyébként hozzávetőleg 700 szava volt.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

Arnold Schwarzenegger a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díját.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

A forgatás a tervezettekhez képest elhúzódott, 8 hónapra. Ez több problémát is okozott, ugyanis a tizenéves Edward Furlong nagyon megnőtt a film elejéhez és végéhez képest, valamint a producerek tartottak attól is, hogy az így is jelentős büdzsé tovább fog emelkedni. Így Arnold Schwarzeneggert kérték fel, hogy beszélje le James Cameront egyes jelenetek leforgatásáról. A színész azonban a rendező mellé állt.

Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991)

Csak Arnold Schwarzenegger volt képes az egész stábból arra, hogy felemelje CyberDyne irodaházban való lövöldözős jelenetnél a gépágyút.

Külvárosi kommandó (1991)

Eredetileg "Városi Kommandó" lett volna a film címe, Charlie Wilcox szerepében Danny DeVitoval, Shep Ramsey szerepében pedig Arnold Schwarzeneggerrel. Azonban amikor az említett két színész úgy döntött, hogy inkább az Ikrek (1988) című filmben szerepelnek, a New Line Cinema megvette a forgatókönyvet.

Ovizsaru (1990)

A forgatás alatt Arnold Schwarzenegger pár napra Los Angelesbe repült, hogy leforgassák a Terminátor 2. - Az ítélet napja (1991) előzetesét.

Ovizsaru (1990)

Arnold Schwarzeneggernek azért tetszett a filmötlet és a szerep, mert nem sokkal a forgatás előtt, 1989-ben lett édesapa.

Ovizsaru (1990)

Arnold Schwarzeneggernek volt néhány kikötése a filmmel kapcsolatban. Szerette volna, hogy a filmet Ivan Reitman rendezze, hogy ábrázolásra kerüljön a torna, és azt is, hogy a gyerekek családjai különböző hétköznapi problémamakkal küzdjenek.

Ovizsaru (1990)

Pamela Reed és Arnold Schwarzenegger később a Junior című filmben játszottak újra együtt, amelyet szintén Ivan Reitman rendezett.

Ovizsaru (1990)

Pamela Reed gyakran viccelődött azzal a forgatás alatt, hogy Arnold Schwarzenegger akcentusát utánozta.

Ovizsaru (1990)

Arnold Schwarzenegger édesapja maga is rendőr volt.

Ovizsaru (1990)

Arnold Schwarzenegger azt nyilatkozta, az első forgatási napon, amikor a gyerekekkel kellett együtt dolgoznia, pont úgy érezte magát, mint a filmbéli karaktere, alaposan megizzasztották a színészt.

Ovizsaru (1990)

Amikor Kimble a gyomorrontása miatt kénytelen becipelni a társát, Phoebe-t a motelszobába, Arnold Schwarzenegger a saját anyanyelvén mond két mondatot. Ez volt az első alkalom, hogy a színészt saját anyanyelvén hallottuk filmben beszélni.

Ragadozó 2(Ragadozó Los Angelesben) (1990)

Arnold Schwarzenegger is szerepelt volna a filmben, de a Terminator 2 forgatása miatt lemondta.

Total Recall - Az emlékmás (1990)

A forgatás alatt a teljes stáb ételmérgezést kapott, kivéve Arnold Schwarzeneggert, aki korábbi tapasztalatai miatt minden nap külön ételt hozatott magának.

Total Recall - Az emlékmás (1990)

A rendező már korábban a Robotzsaru (1987) című filmben szeretett volna Arnold Schwarzeneggerrel dolgozni, de a színészre nem ment rá a robot ruha, így lecserélték.

Ikrek (1988)

Arnold Schwarzenegger elmondja a híres "még visszatérek" mondatát a filmben.

Ikrek (1988)

A film váratlan sikere után kezdett Arnold Schwarzenegger rendszeresen vígjáték szerepeket kapni.

Ikrek (1988)

A stúdiónak sürgősen szüksége volt Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito, és Ivan Reitman beleegyezésére, hogy elkezdhessék a projektet, ezért a szerződésük első változatát ebéd közben egy szalvétára írták az ügynökeik. Danny DeVito később bekereteztette.

Ikrek (1988)

Arnold Schwarzenegger többet keresett ezen a filmen, mint az összes Terminátor filmen együttvéve.

Ikrek (1988)

A két főszereplő a rengeteg bolondozás közben egyszer össze is veszett a film forgatása alatt, de 30 perc múlva mar semmi gond nem volt, mivel Danny DeVito viccesen Arnold Schwarzeneggert kezdte parodizálni, ami mindenkire nevetőgörcsöt hozott.

Drágán add az életed! (1988)

Arnold Schwarzenegger visszautasította John McClane szerepét.

Vörös zsaru (1988)

Arnold Schwarzenegger 8M $-t kapott a szerepért.

Vörös zsaru (1988)

Walter Hill úgy gondolta, hogy Arnold Schwarzenegger túl izmos és arra kérte, hogy adjon le 5 kilót, míg partnerétől, James Belushi-tól azt kérte, hogy szedjen fel plusz 5 kilót.

Vörös zsaru (1988)

Arnold Schwarzenegger és James Belushi később újra együtt dolgoztak a Jingle All the Way (1996) cím filmben, illetve Belushi egy cameo-szerep erejéig a Last Action Hero-ban (1993) is feltűnik.

Vörös zsaru (1988)

Arnold Schwarzenegger nagyon csodálkozott, mert Budapesten és Moszkvába is nyugodtan sétálgathatott, mert alig ismerték fel.

A herceg menyasszonya (1987)

William Goldman már 1970-ben filmre akarta vinni történetét. Fezzik szerepére akkor a még teljesen ismeretlen Arnold Schwarzenegger volt a befutó.

Ragadozó (1987)

Arnold Schwarzenegger sosem dolgozott többet együtt Joel Silver producerrel ezután a film után.

Ragadozó (1987)

Állítólag Jesse Ventura nagyon kiakadt , amikor az öltöztetőktől megtudta, hogy a karja 1 hüvelykkel nagyobb, mint Arnold Schwarzeneggeré. A testépítő alaposan átverte kollégáját, ugyanis ő mondta azt az öltöztetőknek, hogy hitessék el a dolgot Venutrával. A színész ezt követően fogadott Schwarzeneggerrel egy üveg pezsgőben, mivel azt hitte, tényleg nagyobb a karja. Természetesen elvesztette a fogadást.

Ragadozó (1987)

Az egyik jelenetben nem gyulladt meg Arnold Schwarzenegger szivarja, így a füst digitális utómunka eredménye.

Ragadozó (1987)

A film szereplői közül ketten is politikai karrierbe kezdtek, és egészen a kormányzói pozícióig jutottak. Az egyikük Arnold Schwarzenegger (Kalifornia), a másikuk Jesse Ventura (Minnesota).

Ragadozó (1987)

A forgatás miatt Arnold Schwarzenegger esküvője és a nászútja miatt hónapokat csúszott.

Piszkos alku (1986)

Arnold Schwarzenegger ezzel a filmmel szabadult ki a De Laurentis párossal kötött első szerződéséből, miszerint segítenek neki befutni, de ezért cserebe 3 filmjükben kell szerepelnie.

Rocky IV (1985)

Több mint 8000 embert hallgattak meg Ivan Drago szerepére, köztük Arnold Schwarzeneggert, Chuck Norrist és Liam Neesont.

Kommandó (1985)

Arnold Schwarzenegger és Vernon Wells közeli barátok lettek a forgatás alatt.

Kommandó (1985)

A film harcművészeti szakértője szerint Arnold Schwarzenegger a film végére kétszeres fekete öves lett.

Vörös Szonja (1985)

A filmbeli jeleneteket Arnold Schwarzenegger mindössze 4 hét alatt forgatta le.

Terminátor - A halálosztó (1984)

Egy délután a forgatási szünetben Arnold Schwarzenegger elment egy étterembe enni, de már későn vette észre, hogy még mindig a Terminátor ruhájában van, teljes sminkben, hiányzó szemmel, kilátszó állkapocscsonttal és megégett bőrrel.

Terminátor - A halálosztó (1984)

Arnold Schwarzenegger Kyle Reese szerepét szerette volna megkapni, de a rendező, James Cameron azt mondta Arnoldnak:"Ez a film nem a hősről, hanem a Terminátorról szól."

Terminátor - A halálosztó (1984)

Egy álomban, ami a jövőben játszódik, egy Terminátor bejut egy emberi bázisra. Ezt a Terminátort Franco Columbu játszotta, aki Arnold Schwarzeneggerhez hasonlóan többszörös Mr. Olympia győztes testépítő, és Arnold közeli barátja.

Terminátor - A halálosztó (1984)

A film eredetileg egy kisebb költségvetésű akciófilm lett volna, Arnold Schwarzeneggerel a pozitív szerepben.
Később aztán ennek a filmnek köszönhetően vált szupersztárrá.

Terminátor - A halálosztó (1984)

Arnold Schwarzenegger száját az egész film alatt kevesebb mint 100 szó hagyta el.

Conan, a barbár (1982)

Arnold Schwarzenegger a szerződése szerint a profit 5%-ára tarthatott igényt.

Conan, a barbár (1982)

Arnold Schwarzenegger volt az első és egyetlen jelölt Conan szerepére.

Conan, a barbár (1982)

John Milius azt nyilatkozta, hogy a filmben látható kutyák nagyon barátságtalanok és veszélyesek voltak, így mikor Arnold Schwarzenegger menekül előlük, valóságosan is az "életéért" fut.

Conan, a barbár (1982)

Arnold Schwarzenegger és Sandahl Bergman nem használtak kaszkadőröket, többek között azért, mert nem találtak senkit, akinek ugyanolyan lett volna a testfelépítése, mint az övék.

Conan, a barbár (1982)

Arnold Schwarzeneggernek abba kellett hagynia az edzést a film idejére, mert az izomzata túl nagy volt, nem tudta rendesen használni a kardot.

Kaktusz Jack (1979)

Arnold Schwarzenegger eddigi egyetlen westernfilmje.

Maradj éhen! (1976)

Arnold Schwarzeneggernek 110-ről 95kg-ra kellett fogynia azért, hogy megkapja a szerepet, ami ráadásul csak mellékszerep volt Sally Field és Jeff Bridges mellett.

Maradj éhen! (1976)

Arnold Schwarzenegger Golden Globe-ot kapott a szerepért, mint a Legjobb színészi bemutatkozás, mozifilmben.

A hosszú búcsú (1973)

A filmben feltűnik az akkor még pályakezdő Arnold Schwarzenegger, alsónadrágra vetkőzve, mint verőember.

Herkules New Yorkban (1970)

A filmet készítő cég csődbe ment, így az amúgy is elég béna filmet csak azután mutattak be, hogy Arnold Schwarzenegger ismert sztár lett.

Herkules New Yorkban (1970)

Arnold Schwarzenegger első filmjei egyike, ahol még az angol nyelvtudása nem volt megfelelő, ezért a film elkészítésekor egy amerikai színész újraszinkronizálta! A producer Arnold S. nevét a nehéz névkiejtés végett Arnold Strongra változtatta.
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.