2018.03.20 14:12 Berto49 Olvasottság: <100x
2

Többen agyon dicsérték, nekem nem jött be

Egy hozzászólásban olvasom, hogy „habkönnyű mozi”. Mindent lehet írni róla, de ez a jelző abszolút nem illik Sean Baker rendhagyó filmjére. Kezdjük azzal, hogy nincs is hagyományos története, életképek összehányt halmaza, Disneyland, a szupergiccs amerikai álmot jelképező óriási mutatványos bódé közvetlen szomszédságában lévő, a társadalom legaljára került söpredék, azon belül a 6-7 éves gyerekek sehová sem vezető életéről. A gyerekek helyett helyesebb, ha ördögfiókákat írok, mert a viselkedésük ezt sugallja.

Lassan ott tartok, hogy nem érdemes mostanában bemutatott filmet megnéznem, mert szinte biztos, hogy az agyondicsért, korszakalkotónak kikiáltott filmek – szerintem – a nézhetetlenség határán lavíroznak. Ezt is sokan az évtized legjobb filmjének tartják, szuperlatívuszokkal agyondicsért írások garmadája taglalja vélt értékeit, pedig számomra a bűnrossz kategória legaljához tartozik. Az ítészek szájukat nyalogatva élvezkednek, hogy lám Amerikában milyen viszonyok uralkodnak, de sajnos ilyen társadalmi körülményeket a világ minden földrészén és országában – még nálunk, Magyarországon is – tapasztalhatunk. A jövő tehetséges, leendő nagy színésznőjének kikiáltott Brooklynn Prince (kis eltéréssel nomen est omen, Brooklyn rosszhírű negyedére gondolok) vajon mitől olyan égbe kiáltó módon kvalitásos? Minden hasonló korú kiscsaj tudja így mórikálni magát.

Többen agyon dicsérték, nekem nem jött be

A filmbéli anyját meg nagyon nehéz drasztikus szavak nélkül jellemezni. Azt a férfit is, aki hajlandó egy ilyen nő(?)vel „viszonyt” folytatni, műtéti úton kellene megfosztani bizonyos testrészétől. Willem Dafoe alakítása is a mennyekbe lett dicsérve. Talán azért, mert ő az egyetlen szereplő, akiben még kis mértékben maradt az emberekre általában jellemző tulajdonság? Abban biztos vagyok, hogy az életemből az a két óra, amit a film megnézésére fordítottam, a létező leginkább elfecsérelt idő volt. Szerencsére Mr. Baker előző filmjét (Tangerine) nem láttam, mert a leírások elrémisztettek tőle, de ez az „álom” is egy életre elég volt a rendező munkásságából.

dráma

A világ minden tájáról özönlenek a turisták a floridai Orlandoba, hogy az egymást érő fantasztikus vidámparkokban, bárokban és hotelekben költség el minden megtakarított... több»

2