2017.12.01 22:27 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
1

Az utóbbi idők legjobb magyar akciófilmje

Egy igaz történet (páratlan bankrablókarrier) és egy külföldön is nevet szerző magyar rendező (Antal Nimród) találkozása egy nem mindennapi eredményt hozott a magyar film történetében: hazai viszonyok között bravúros akciókrimi, amely szerintem a nyugati vetélytársaival is felveszi a versenyt!

Ambrus Attila, alias A Viszkis sztorija, ahogy mondani szokás, abszolút a filmvászonra való: hányattatott gyerekkor, szökés Romániából, az első sikeres rablás, amelyet újabbak követnek, s közben a média hatására amolyan '90-es évekbeli népi hős lesz. A mítoszteremtés remekül működött, s miközben a film képkockáit nézzük sokkal inkább szurkolunk egy bűnözőnek, mint az őt lebuktatni készülő rendőröknek. (ez igen érdekesen forgatja ki magából a dolgokat). Azt persze tudtuk és ismertük, hogy A Viszkis "pályafutása" egyszer véget ér (s szerencsére a film sem óhajtott mindent happy endre megváltoztatni), de azt el kell ismerni: Ambrus karrierje remek filmes alapanyag (kissé érthetetlen is, hogy eddig kellett várni egy játékfilmes feldolgozásra, talán tényleg megvárta a tökéletes rendezőjét Antal Nimród személyében).

Az utóbbi idők legjobb magyar akciófilmje

A kérdés most már csak az: hogyan sikerült a fentieket filmre átültetni? Ha röviden kéne válaszolnom: pazarul. Egyrészt nagyon ötletes, ahogy a már elfogott Viszkis és a nyomozó beszélgetése során megelevenedik a címszereplő története (adva egy kis metanarratív ízt az egésznek). Valamint az önreflexivitása sem utolsó (például amikor a nyomozó javasolja Ambrusnak, hogy tanuljon valamilyen szakmát a börtönben, s erre irónikusan megjegyzi, hogy már látja is magát, ahogy kerámiákat árul a vásárokban). A kivitelezésben is nagyon jól teljesít a film: az akciójelenetek pörgősen vannak összerakva, emellett a humort sem mellőzik, a szerelmi szál kellő mennyiségben van adagolva, s ami az egyik legjobb: egy bizonyos pont után tud a film némi szimpátiát is kialakítani a főszereplő iránt, miközben egy bűnözővel van dolgunk. Utóbbit persze segíti, hogy a rendőr/nyomozókat illetően erős sztereotípiákkal operál a film, de szerintem ezen nincs mit szépíteni: a magyar rendőröket ma sem az eszükért/ügyességükért szeretjük (tisztelet a kivételnek!). Emellett szépen kikerekedett az is, hogy a nyomozó és a bűnöző hiába ugyanannak az éremnek a két oldala, mindkettőjüknek egyaránt elcseszett élete van. S a dolgot még tovább feszíti az, hogy a túlizzadós nyomozó élete minden kudarcáért Ambrust hibáztatja, pedig gondolom senki nem fizette a túlóráit, ő maga vált az ügy megszállottá. Ennél a pontnál pedig nem mehetek el szó nélkül a két színész, Szalay Bence és Schneider Zoltán alakítása mellett, hiszen mindketten profi módon hozzák a figuráikat, a film egyik legerősebb pontja épp a kettejük játéka.

A mai napig nem értem, hogy úszhatta meg ennyiszer egy ember a lebukást és aztán még ahhoz is volt benne kurázsi, hogy megszökjön az előzetes letartóztatásból. Ha nem tudom, hogy igaz, talán el sem hiszem.

Az élvezhetőség érdekében az igaz történet kapott egy két fiktív betoldást, átalakítást (pl. A Viszkis társát illetően), de a fő erényből ez nem von le semmit. A Viszkis egy élvezhető, szórakoztató és jól összerakott alkotás lett, amelyet érdemes megnézni. S bátran mondom, hogy a magyar akciófilmeken belül az utóbbi idők egyik legjobbja lett!

79 A Viszkis  (2017)

akció | dráma | életrajzi | kaland | krimi

Vagány volt, híres lett. Ő az, akit mindenki ismer, olyasmit mert, amit senki előtte, és aki mindig egy lépéssel a rendőrség előtt járt. És aki minden bankrablása előtt... több»

1