2017.05.24 17:07 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 614x
1

Próbára teszi az ember agyát és lelkét

Szóval van ez a David Lynch és az első játékfilmje, a Radírfej... sokat hallottam a filmről, hogy így szürrealista, meg úgy beteg stb. de amikor az ember rászánja magát, és megnéz egy ilyen filmet, akkor kapja meg csak igazán azt a szavakba nem önthető élményt, amelyet nem is nagyon lehet visszaadni kritikákban és véleményekben. És itt ez a Radírfej, ami pont ilyen.

Nem tudom mi lakozik a rendező fejében, de tény: valami teljesen más, mint egy átlagos emberében, s ami az egészben a bámulatos, hogy a vízióit miképpen tudja átültetni a mozgókép adta lehetőségekre. És itt még csak nem is arra gondolok, hogy szürreálisabbnál szürreálisabb dolgok történnek, arra még azt merem mondani, hogy tiszta sor, mert lehet úgy értelmezni a filmben történteket, hogy rémálomszerű jelenetek sorozata, amely össze áll egy nagyobb, komplexebb és még elborultabb rémálommá (természetesen nem zárok ki más értelmezést, csak nálam ez így csapódott le). Ami igazán megfogott ebben a filmben az az elidegenítő effektusok kiváló alkalmazása: kezdve a furcsa lény idegesítő nyöszörgésével, a baljóslatú zenehasználaton át a környezetábrázolásig (amelyet csak tovább erősít a fekete-fehér fényképezés), egyszerűen olyan nyomasztóvá válik az egész, hogy biztosan nem akarnám a közeljövőben megnézni a filmet. A csavar viszont itt jön: egyrészt ez egy rendkívül nyomasztó, elidegenítő alkotás, nagyon hosszúnak tűnik, pedig nincs másfél óra (időnként komolyan azt éreztem, hogy az idő ólomlábakon halad), de közben mégis azt érzem, hogy szükség lenne minél többször megnézni, hogy bizton állíthassam: megértettem valamit a direktor mondanivalójából.

Próbára teszi az ember agyát és lelkét

Tuti, hogy vannak benne olyan szegmensek, amelyeket nem vettem észre, rejtett utalgatások a "történetben", metaforák és még sorolhatnám. Nem szeretem azt a szót használni, hogy művészfilm, egyszerűen ez egy többször nézős alkotás, amely igen, kicsit próbára teszi az ember agyát és lelkét egyaránt (ezt merem azok után mondani, hogy tudom magamról: nem fogom megnézni a közeljövőben), s mint ilyen, ma is megállja a helyét!

83 Radírfej  (1977)

horror | kísérleti film

A Radírfejben Henry meglátogatja barátnője szüleit, ahol leendő anyósa szembesíti a ténnyel: a lány terhes, ezért össze kell házasodniuk. Henryt és kedvesít is egyre inkább... több»

1