Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
86%

Radírfej (1977)

Eraserhead
Filmadatlap
 
27
Szereplők
9
Vélemények
6
Képek
2
Videók
Radírfej
 
dailyfilmsan   2020. 08. 22.

legújabb vélemény

0

Ez az a művész film ami annyira átesett a ló túloldalára hogy majdnem nézhetetlen. Nem történik benne semmi. Nincsen logikai sík, és undorító. Túlértékelt, amire úgy érzem csak az időmet pocsékoltam.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 05. 24.

1
Próbára teszi az ember agyát és lelkét

Szóval van ez a David Lynch és az első játékfilmje, a Radírfej... sokat hallottam a filmről, hogy így szürrealista, meg úgy beteg stb. de amikor az ember rászánja magát, és megnéz egy ilyen filmet, akkor kapja meg csak igazán azt a szavakba nem önthe... teljes kritika»


 
Deku   2017. 12. 23.

0

Brutál nagyot szól ez a film. Volt már részem jóban de ez a legjobb. Muszáj megnézni. Messze az egyik kedvenc filmem lett, igazán jó izgalmas történet vezetés és nem vettem volna észre semmi olyat ami miatt gyengébben teljesített volna bármelyik pontján is a filmnek.

 
Sabnock Sanatory   2018. 08. 22.

0

Brutális, agyzsibbasztó, és kissé beteg ez a film. Morbiditása nekem kissé sok... beleégett egy pár kép az agyamba, és gondolom a rendező ezt szerette volna. Megnéztem, és megállapítottam, hogy többet nem is fogom.

 
hackerjulcsi   2018. 03. 13.

0

Ez nagyon beteg volt a számomra. Valahogy folyamatosan egy hidegháborús traumafeldolgozást éreztem benne. Hetekig rémálmaim voltak a filmtől, teljesen belémégtek a képkockái. Ennek ellenére ajánlom mindenkinek, aki szereti a bizarr, érthetetlen, megrázó és drámai filmeket.

 
necum   2016. 06. 05.

0

Aki szereti az szürrealista filmeket, annak kötelező, nagyon elvetemült alkotás lett, de aki blockbustereken szocializálódott, az szerintem negyed órát sem fog kibírni belőle.

 
tamas84   2015. 06. 12.

0

Fú, hát ez egy nagyon súlyos film, de Lynch zsenije azért már itt is megmutatkozott. Nem hiszem, hogy sokaknak elnyerné a tetszését, de én imádom az ilyen stílusú filmeket. :)

Galéria (6)

Jack Nance
Jack Nance
Jack Fisk
Allen Joseph
Jack Nance
Laurel Near

Videók (2)

A film összbevétele 7 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

A filmbéli "baba" becenevet is kapott Jack Nance által. A színész Spike-nak (magyar: Tüske) kezdte el becézni, amelyet később a stáb többi tagja is el kezdett használni.

(ArpiHajdu és Réci)
 

David Lynch elmondása szerint a forgatókönyv megírásához Kafka elbeszélése, az Átváltozás, illetve Gogol novellája, Az orr szolgált inspirációul.

(ArpiHajdu és Réci)
 

A forgatás miatt Jack Nance öt éven keresztül nem változtathatta meg különleges frizuráját.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Mel Brooks, Hollywood egyik nagy komikusa amikor találkozott Lynch-el, az elsőfilmes szerzővel, szó nélkül átölelte, és rákiáltott: „Maga nem normális! Szeretem magát!”

(Bogi87)
 

A Radírfej bemutatása után Lynchet „az első amerikai szürrealistaként” ünnepelték.

(Bogi87)
 

Egy interjúkötetben Lynch így nyilatkozik a film kapcsán: „A Radírfejjel úgy voltam, hogy inkább éreztem, mintsem kigondoltam. Nagyon csendes folyamat volt az, ahogy a bensőmből a filmvászonra került. Felvettem egy képsort, adtam egyfajta tempót neki, aláraktam a megfelelő hangokat, és aztán eldöntöttem, hogy működik-e vagy sem. Manapság eddig a pontig eljutni milliószor több beszéddel jár. Ha az ember Hollywood-ban nem képes leírni az elképzeléseit, vagy nem tudja jól tálalni őket, netán annyira elvontak, hogy nem is lehet megfelelően tálalni őket, akkor az ötletnek esélye sincs a túlélésre. Az absztrakció lényeges eleme a filmnek, ám nagyon keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy mindent kockára tehessenek a filmművészetért. Az alkotás önmagunk kiterjesztése, ezért bármikor, bármit alkossunk is, veszélyes terepre merészkedünk. A művészet kockázattal jár.”

(Bogi87)
 

A film forgatása 5-6 évig tartott, ami hihetetlenül hosszú idő egy alig másfél órás film esetében, a valósághoz azonban hozzátartozik, hogy a rendező saját pénzből, szívességekből, és némi iskolai támogatásból hozta össze a filmet, amihez a színészek nagyfokú önfeláldozására is szükség volt.

(Bogi87)
 

A film szerepel Steven Jay àltal szerkesztett, 101 horrorfilm film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

(Bogi87)
 

A forgatás megkezdése előtti évben született meg David Lynch donga lábú gyermeke.

(Menyét Ibolya)
 

A film eredetileg egyetemi projektként indult, de végül csak öt évvel később sikerült befejezni. Azért tartott ilyen sokáig a forgatás, mert mikor elfogyott a pénz, leálltak, majd mikor David Lynchnek sikerült újra pénzhez jutnia, összehívta a stábot és újra forgattak pár részt, és így tovább. Jack Nance ezért öt éven át viselte a filmben látható frizuráját.

(Menyét Ibolya)
 
Akárhogy is nézzük, abban a rendezőnek kell igazat adnom, hogy filmjeinél, kiváltképpen az elsőnél nem is igazán a megértésén, mintsem az átérzésén van a hangsúly. S e tekintetben a Radírfej egy eleddig utánozhatatlan bravúr. több»
 
Frusztrációit füsttel, fémmel és torz hússal festette fel a mozivásznakra és egy mosoly kíséretében adta át nekünk, nézőknek. több»