2017.02.21 10:54 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 185x
0

Kontraszt

Magyarként különösen érdekes egy olyan filmet látni, amely egy magyar család életét mutatja be, akik a háborús években úgy döntenek, hogy a kivándorlás az egyetlen megoldás az életben maradásukra.

A film gyönyörűen ábrázolja a két világ közötti kontrasztokat, nemcsak a helyszínek, a ruhák, a frizurák, a zene más, hanem a színek, a hangulatok és az emberek is. A szereplőkön keresztül a személyiségváltozásokat is meg lehet figyelni, például Nastassja Kinsi, az anya karaktere, aki bár minden erejével próbálkozik teljes életet élni az amerikai kertvárosban, mégsem tudja ízig-vérig magáénak érezni azt a világot vagy Zsuzsi nővére, Mária, aki bár Magyarországon született, a film második felében egyáltalán nem szólal meg magyarul, (pedig annyira nem volt kicsi a kivándorláskor, hogy ne emlékezzen a történtekre, de talán ő ezzel a teljes azonosulással tudott tovább lépni), s persze ott van Zsuzsi, aki hazánkban egy szerető családban nő föl, az embereket, akik nevelik saját szüleinek hiszi, aztán hirtelen belecsöppen egy teljesen idegen világba és szeretnie kell egy számára teljesen idegen anyát. Felnőve, Scarlett Johansson karaktere úgy érzi, hogy csak Magyarországon lehet újra boldog, ám amikor végül visszatér, mégsem érzi magát otthon itt sem (hiszen már egy más ember lett, mint kislányként volt). A film bár 2001-ben készült, (sajnos) láthatjuk, hogy van, ami nem változik (például a magyar vonatok már évtizedek óta ugyanúgy néznek ki).

Kontraszt

Ezek a kontrasztok azok, amik érdekessé teszik a filmet, továbbá az, hogy Zsuzsi történetén keresztül kicsit magunk is belegondolhatunk, vajon hol lennénk most, ha a mi családunk hoz meg egy ehhez hasonló döntést, mint ahogy oly sokan meg is tették. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, aki szeretné a történelem ezen nehéz időszakát egy család (de leginkább egy kislány) szemén keresztül látni.

dráma

Egy fiatal pár (Nastassja Kinski és Tony Goldwyn) megelégelve a Rákosi-rendszer embertelenségét, kockázatos vállalkozásra szánja el magát. Embercsempészt bérel, hogy juttassa... több»

0