2015.09.10 21:16 JD96 Olvasottság: <100x
0

Nem egy maradandó filmélmény

Víkend – kritika

Napvilágot látott a Víkend, az új magyar thriller. Nem gyakori műfaj ez kicsiny hazánkban. Örömmel fogadtam, hogy tudunk mást is rendezni a romantikus vígjátékokon (Csak szex és más semmi; Coming out) és a szívszorongató holokauszt drámákon (Sorstalanság; Saul fia) kívül.

Nem egy maradandó filmélmény

Az útvonal, melyen elindultunk nem reménytelen, bár távol állunk az „igazi thrillerektől”, ennek ellenére rendeztünk egy izgalmas – bár normális cselekménnyel nem rendelkező – akciófilmet, melyben gyakorlatilag majdnem mindenki meghal. Elnézést a spoilerért, de a film lényege, hogy bárki bármikor ok nélkül kimúlhat. A cselekmény megírására bárki képes lett volna, a lényeg, hogy találjunk ki egy sztorit erős jellemekkel. Legyen egy prosti hajlamú ügyvédnőnk, aki zseniálisan okos (vagy legalábbis ezt hiszi magáról) és bármikor kényezteti férjét orálisan az erdő közepén, azt is szereti, ha ügyfelei szexelnek vele egy istállóban, miután kikötötték őt, rajta kívül szükségünk van macsóra, aki igazi rosszfiú, s egy becsületesnek tűnő ügyvédre is. Ja, ne felejtsük el Árpa Attilát, aki e film után jogosult az előkelő „magyar Bud Spencer-díjra”.

Sok érdekességet megtudtam a filmből, pl. a magyarok borzalmasan önfejűek, csak magukra gondolnak, házaspárok fegyvert és/vagy kést fognak egymásra, s egy megcsalás következménye, hogy a férfi megpróbálja lelökni feleségét egy magas hegyről.

A film zsenialitása – Lengyel Tamás és Simon Kornél kiváló alakítása mellett – az operatőri munkában, a fantasztikus táj megörökítésében rejlett, lenyűgözően gyönyörű volt minden egyes filmkocka, s ehhez kiválasztották a tökéletes zenét. Erre a két dologra hatalmas szüksége volt a műnek. Néhány pillanat erejéig azt éreztem, hogy nem is lenne szükség a színészékre és a történetre, csak csodálni szeretném a táj szépségét.

Összességében filmművészetünkhöz képest egy nézhető alkotás, bár azt éreztem, hogy a rendező túl sokat nézte a XXI. században a legjobb film kategória Oscar-díjasait. A film lényege ugyanaz volt, mint a 2008-as Nem vénnek való vidéknek (indokolatlan gyilkolás), a film végi indiai jelenet a nyomornegyedben pedig egyfajta Gettómilliomos-utánérzésnek látszott.

Nem különösebben maradandó filmélmény a Víkend, egyszer meg lehet nézni. Bár, aki a thriller műfaj alatt A bárányok hallgatnakot és a Hetediket érti, az nagyot fog csalódni, ugyanis nem sikerült klasszikust alkotni, amellyel a műfajt definiálni fogják évtizedekkel később.

73 Víkend  (2015)

thriller

Egy jómódú építési vállalkozó, István (Lengyel Tamás), valamint ügyédje, Márta (Gryllus Dorka) és férje, László (Simon Kornél) hétvégi vadászatra indulnak Erdélybe,... több»

0