2017.07.19 22:06 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Verhoeven szintet lépett

Ez egy nagyon érdekes sci-fi egy olyan rendezőtől, aki a zsánerben már megmutatta, hogy mit tud (Robotzsaru), de a Total Recall egy szintlépés, mert remekül van összerakva. Verhoeven ért a mocskos szórakoztatásához, a szó legjobb értelmében: a történet csak úgy hemzseg az erőszaktól, helyenként egy kis erotikát belecsempész (a szexi Sharon Stone-nal és Rachel Ticotinnel, no meg a három mellel rendelkező hölggyel), és ott van a tömény akció is. Mégsem válnak ezek az eszközök öncélúvá, a történetvezetésben erős a holland direktor, s bár minden esélye megvan arra, hogy a sztori szétessen, erre nem kerül sor, szerencsére. Persze mondhatnánk azt, hogy könnyű egy sci-fi összehozni úgy, ha a műfaj egyik legjobb írója szolgálja az alapot, jelesül Philip K. Dick. Mivel nem ismerem az eredeti szöveget, nem tudom eldönteni, hogy Dick vagy Verhoeven érdeme, hogy a film végét kétféleképp is lehet értelmezni, ráadásul úgy, hogy mindkettő önmagában megállja a helyét (de ha kellően figyelünk, akkor van egy pici momentum/gesztus, ami az egyikre enged inkább következtetni). Maga az alapelgondolás nagyon tetszetős: az emlékek és a tudat manipulálása, majd a főszereplő vergődése és az ebből származó paranoiája remekül jelenik meg a filmben, amely a későbbi filmek közül az Eredetben köszön vissza. A sztori nagyon fordulatos, folyamatosan tehetjük fel a kérdést, hogy most akkor ez a valóság vagy csak a képzelet, ami éppen történik, épp emiatt egy percre nem ül le a film, végig élvezetes, ráadásként pedig Schwarzenegger sem az üresfejű főhős szerepében tetszeleg, némi színészkedést is fel lehetett fedezni a játékában (persze ettől még nem lett egy Laurence Olivier, de önmagához képest sokkal jobb). Látványelemei 27 év távlatából egy picit megmosolyogtatóak, de azért nem mondanám elavultnak, a maszkmesterek előtt pedig le a kalappal, nemes egyszerűséggel kiváló munkát végeztek.

Érdekes módon, készült a filmből egy remake 2013-ban, amelyet én hamarabb láttam, ám abból még csak momentum sem maradt meg az emlékeimben, erről az alkotásról viszont épp az ellenkezőjét tudnám elmondani. Látványos, mai szemmel is nézhető effektek és akciójelenetek, pörgős, fordulatos sztori és még a vége is eldöntetlen. Mi kellene még egy jó science-fictionhöz?

Verhoeven szintet lépett

akció | sci-fi | thriller

A titkosügynököt, Doug Quaidet egy különleges eljárásnak vetik alá, mely folyamán kitörlik emlékeit, azonban a férfi beleszeret az ítéletet végrehjató nőbe. Quaid gyanakodni... több»

0