2017.02.01 15:15 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 995x
1

Zseniális

Kultfilm ide, kultfilm oda, én tegnap tudtam teljes egészében végignézni a Coen-fivérek ezen alkotását (természetesen: jobb későn, mint soha, s ezúton is köszönet egy bizonyos tv-csatornának).

Még a megnézése előtt nagyjából körvonalazódott, hogy ezt a filmet (akárcsak a fivérek többi művét) vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja. Nos, amiben nagyon jó ez a film az az elképesztő karakterek, a remek dialógusok és az a fajta fekete humor, ami nagyon is jellemző a Coenék filmjeire. Maga a történet pedig pofonegyszerű, sőt, egy pont után már nem is annyira érdekli a nézőt, hanem csak azt várja, hogy ez a szerencsétlen Töki megint mibe fog keveredni. Ehhez még jön egy tökéletes társ is Walter személyében, aki akárhányszor a képernyőn van, biztos, hogy van valami nem PC-beszólása, vagy egy olyan tette, amiből nem lesz köszönet (még a Tökinek sem). Lehetséges, hogy a film főhőse Jeff Bridges, de a legjobb jelenetek akkor vannak, amikor John Goodman is jelen van (kivételként a két álomjelenetet lehet megemlíteni, amelyek zseniálisan ékelődnek közbe). S ott van a rengeteg kiváló színész különböző mellékszerepekben (Julian Moore a frizurájával és a művészetével, John Turturro a lila bowling szerkójával és Steve Buscemi, akit állandóan csöndre int Walter, no persze nem ilyen finoman). A nagy Lebowski egy életérzést, egy attitűdöt ragad meg, s azt valami nagyon egyedi és vicces filmnyelven adja át a nézőnek. A nagyszerű dumák miatt pedig érdemes is újra, meg újra megnézni, ami egy vígjáték számára már több mint hízelgő.

Zseniális

A szinkronról még annyit, hogy nem tudom milyen lehet eredeti nyelven, de ez azon ritka filmek közé tartozik, amelyeket jó magyarul nézni (a káromkodást például biztosan cifrábban lehet átadni a nézőnek).

Én az a fajta filmnéző vagyok, akit elsősorban az ütős történetvezetéssel, másodsorban pedig a kiválóan megírt karakterekkel lehet lekenyerezni (jobb esetben: mindkettővel), ugyanakkor A nagy Lebowski úgy tudta elnyerni az elismerésemet, hogy magáról a történetről időnként már meg is feledkeztem. Mivel ez nagyon ritka, így abszolút megérdemli az 5 csillagot!

krimi | szatíra | vígjáték

Jeff Lebowski cimboráihoz hasonlóan békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc italált, és törzshelyének kedvenc tekepályáján döntögeti a rekordokat. Azonban idilli élete... több»

1