Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
83%

A nagy Lebowski (1998)

The Big Lebowski
Filmadatlap
 
31
Szereplők
34
Vélemények
19
Képek
3
Videók
 
moviemafia   2021. 02. 27.

legújabb vélemény

0

Szerintem kissé túlértékelt ez a film, bár ettől függetlenül nem rossz vígjáték, egyszer mindenkinek látnia kell.

 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 01.

1
Zseniális

Kultfilm ide, kultfilm oda, én tegnap tudtam teljes egészében végignézni a Coen-fivérek ezen alkotását (természetesen: jobb későn, mint soha, s ezúton is köszönet egy bizonyos tv-csatornának). Még a megnézése előtt nagyjából körvonalazódott, hogy ezt... teljes kritika»


 
erare   2015. 02. 20.

0

Amikor először láttam a filmet, egy 'mi a franc van?!' kérdés ordított fel bennem. Persze nem ilyen finoman. És közben hatalmasakat nevettem. Egy olyan életérzést ad vissza ez a film, mellyel még egyetlen más mozi kapcsán sem találkoztam. Nagyszerűen... több»

 
Deku   2017. 07. 15.

0

Valami félelmetes módon elborult vígjáték ez a film. Nagyon tetszett minden egyes karakter mert szerintem a lehető leghitelesebben és jópofábban tudták előadni magukat.

 
dailyfilmsan   2018. 03. 04.

0

Szórakoztató komédia. Mélyenszántó gondolat nélkül halad előre. A film tulajdonképpen nem akar semmit sem mondani csak szórakoztatni. Kifiguráz minden túszdramatikus filmklisét, ugyanakkor nincs benne karakterfejlődés minden úgy fejeződik be, abban ... több»

 
Sabnock Sanatory   2019. 08. 27.

0

Bridges itt is jól játszik, de nekem akkor sem jött át ez a film. Nem élveztem, az okát nem tudom, de az biztos, hogy nincs kedvem még egyszer megnézni. Kis pozitívum, hogy az egyik kedvencem, Steve Buscemi is játszik benne.

 
Fahéjgolyó   2016. 10. 05.

0

Az egyik legjobb vígjáték :D. A karakterek rendkívül viccesek, a poénok nagyon jól kidolgozottak és Lebowski személyében képet kapunk egy ember agyáról, illet ami maradt belőle miután elszívta a nagy részét.

Galéria (19)

Jeff Bridges
Philip Seymour Hoffman
John Goodman
Jeff Bridges
Jeff Bridges
Jeff Bridges
John Goodman

Videók (3)

A film összbevétele 46 189 568 dollár volt (imdb.com).

 

A filmben 161-szer hangzik el a haver szó.

(gyorfigyuri10)
 

46 millió dollár bevételt produkált a film.

(LionelMessi10)
 

15 millió dollárból forgatták le a filmet.

(LionelMessi10)
 

A filmben szerepel egy (nem létező) zenekar is, az Autobahn, amelynek ihletője a német elektronikus zenét játszó Kraftwerk (az Autobahn egy Kraftwerk albumnak és számnak a címe is). A filmben láthatunk is egy albumot ettől a fikciós zenekartól Nagelbett (vagyis körömágy) címmel.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Töki autója egy 1973-as, négyajtós Ford Torino. A film készítése során két ilyen járgányt használtak, ebből az egyik tönkre is ment a forgatás alatt.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Drezdában található egy Lebowski Bar nevű hely, ahol egy hatalmas festmény látható a film szereplőivel.

(wintermat)
 

Julian Moore terhes volt a forgatás során. A legnehezebb feladatnak az bizonyult számára, amikor abban az álomjelenetben, amelyikben egy vikinges jelmezben látható, úgy kellett táncolnia, hogy maga a ruha olyan szinten merev és rugalmatlan volt, hogy megmozdulni is kihívás volt benne.

(ArpiHajdu és Réci)
 

Az "AFI 100 év" elnevezésű program részeként az Amerikai Filmintézet összeállított 2000 elején egy listát (AFI's 100 Years…100 Laughs), amely minden idők 100 leghumorosabb filmjét állítja rangsorba. A jelöltek között volt pl. bohózat, komédia, akció-vígjáték, paródia, romantikus vígjáték, szatíra, fekete komédia, zenés vígjáték stb. Jelen film a 42. helyen végzett a TOP 100-ban.

(Bogi87)
 

A Premiere 2006-ban minden idők legjobb 50 vígjátéka közé választotta A nagy Lebowskit.

(hp)
 

A nagy Lebowski rajongói 2002-ben útjára indították a Lebowski Fesztivált, melyet azóta is minden évben megtartanak. A rendezvénynek adott már otthon Los Angeles, New York, Seattle, Las Vegas, Austin és az Egyesült Királyság is.

(hp)