Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
86

A nagy Lebowski (1998)

The Big Lebowski
Filmadatlap
 
32
Szereplők
32
Vélemények
19
Képek
2
Videók
 
ArpiHajdu és Réci   2017. 02. 01.

Kultfilm ide, kultfilm oda, én tegnap tudtam teljes egészében végignézni a Coen-fivérek ezen alkotását (természetesen: jobb későn, mint soha, s ezúton is köszönet egy bizonyos tv-csatornának). Még a megnézése előtt nagyjából körvonalazódott, hogy ezt a filmet (akárcsak a fivérek többi művét) vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja. Nos, amiben nagyon jó ez a film az az elképesztő karakterek, a remek dialógusok és az a fajta fekete humor, ami nagyon is jellemző a Coenék filmjeire. Maga a történet pedig pofonegyszerű, sőt, egy pont után már nem is annyira érdekli a nézőt, hanem csak azt várja, hogy ez a szerencsétlen Töki megint mibe fog keveredni. Ehhez még jön egy tökéletes társ is Walter személyében, aki akárhányszor a képernyőn van, biztos, hogy van valami nem PC-beszólása, vagy egy olyan tette, amiből nem lesz köszönet (még a Tökinek sem). Lehetséges, hogy a film főhőse Jeff Bridges, de a legjobb jelenetek akkor vannak, amikor John Goodman is jelen van (kivételként a két álomjelenetet lehet megemlíteni, amelyek zseniálisan ékelődnek közbe). S ott van a rengeteg kiváló színész különböző mellékszerepekben (Julian Moore a frizurájával és a művészetével, John Turturro a lila bowling szerkójával és Steve Buscemi, akit állandóan csöndre int Walter, no persze nem ilyen finoman). A nagy Lebowski egy életérzést, egy attitűdöt ragad meg, s azt valami nagyon egyedi és vicces filmnyelven adja át a nézőnek. A nagyszerű dumák miatt pedig érdemes is újra, meg újra megnézni, ami egy vígjáték számára már több mint hízelgő. A szinkronról még annyit, hogy nem tudom milyen lehet eredeti nyelven, de ez azon ritka filmek közé tartozik, amelyeket jó magyarul nézni (a káromkodást például biztosan cifrábban lehet átadni a nézőnek). Én az a fajta filmnéző vagyok, akit elsősorban az ütős történetvezetéssel, másodsorban pedig a kiválóan megírt karakterekkel lehet lekenyerezni (jobb esetben: mindkettővel), ugyanakkor A nagy Lebowski úgy tudta elnyerni az elismerésemet, hogy magáról a történetről időnként már meg is feledkeztem. Mivel ez nagyon ritka, így abszolút megérdemli az 5 csillagot!

 
erare   2015. 02. 20.

Amikor először láttam a filmet, egy 'mi a franc van?!' kérdés ordított fel bennem. Persze nem ilyen finoman. És közben hatalmasakat nevettem. Egy olyan életérzést ad vissza ez a film, mellyel még egyetlen más mozi kapcsán sem találkoztam. Nagyszerűen hozzák szerepeiket ezek a frenetikusan sokoldalú színészek; a zene is passzol. Cool.


 
Deku   2017. 07. 15.

Valami félelmetes módon elborult vígjáték ez a film. Nagyon tetszett minden egyes karakter mert szerintem a lehető leghitelesebben és jópofábban tudták előadni magukat.

 
dailyfilmsan   2018. 03. 04.

Szórakoztató komédia. Mélyenszántó gondolat nélkül halad előre. A film tulajdonképpen nem akar semmit sem mondani csak szórakoztatni. Kifiguráz minden túszdramatikus filmklisét, ugyanakkor nincs benne karakterfejlődés minden úgy fejeződik be, abban az állapotban mint mikor elkezdődött a film. A poénok megállják a helyüket, de nem világmegrengetőek.

 
Fahéjgolyó   2016. 10. 05.

Az egyik legjobb vígjáték :D. A karakterek rendkívül viccesek, a poénok nagyon jól kidolgozottak és Lebowski személyében képet kapunk egy ember agyáról, illet ami maradt belőle miután elszívta a nagy részét.

Jeff Bridges
Philip Seymour Hoffman
John Goodman
Jeff Bridges
Jeff Bridges
Jeff Bridges
John Goodman
 

A filmben 161-szer hangzik el az a szó, hogy haver.

(thedarkman99)
 

46 millió dollár bevételt produkált a film.

(LionelMessi10)
 

15 millió dollárból forgatták le a filmet.

(LionelMessi10)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.