2017.01.26 00:03 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 364x
2

Az érdekes téma ellenére sem jó

M. Night Shyamalan beleásta magát a pszichológia és a széttöredezett személyiségek ingoványos területére, s a végeredmény szempontjából az az érzésem, hogy nem tudott jól kijönni belőle.

Lehetséges, hogy túl nagy elvárásokkal ültem be a moziba, mert az első vélemények és a trailer alapján egy ütős, komoly, s talán katarzist okozó alkotást vártam. Mivel ezt nem kaptam meg, kicsit csalódottan távoztam.

Az érdekes téma ellenére sem jó

Ami pozitívum: James McAvoy játéka, bár hozzáteszem, ez egy rendkívül hálás szerep abból a szempontból, hogy a filmben megjelenő személyiségek nagyon eltúlzott tulajdonságokkal rendelkeztek. Mindezek mellett természetesen jól tudott működni főszereplőként, de nálam továbbra is a Mocsokban nyújtott alakítása jött be a legjobban. Tetszett ez a többszintű cselekményvezetés, nem redukálódott le egy helyszínre az egész sztori, nézőként jobban meg tudtuk ismerni a főszereplőnek a hátterét, sőt, a flashbackes részeknek is megvan a maguk jelentősége. És ami még az előnyére válik az a téma, amelyből valami nagyot lehetett volna kihozni (csakhogy a gond az, hogy ez nem történt meg).

Ami a legkevésbé tetszett az egészben az a bizonyos 24. személysiég, amelyel nem az a gondom, hogy elrugaszkodik a valóságtól (merthát hogy lehetne elvárni ezt egy 24 személyiségre bomlott egyéntől), hanem ahogy az kivitelezésre került. Talán az egész történetben ez volt a leggyengébb rész, holott az előzetesek alapján ettől lehetett volna a legtöbbet várni. Ezt csak tetőzi az a része a dolognak, hogy ebbe az alapvetően pszichológiai alapú jelenségbe bekerül még egy (s szerintem oda nem illő) aspektus is, amely tovább rontja az összképet SPOILER vallási fanatizmus plusz a szuper EGO olyannyira szuper, hogy szét tud feszíteni egy rácsot és képes a falon mászni...na ne már...SPOILER. Ami pedig a foglyul ejtett kislányokat illeti: túl hamar rá lehet jönni, hogy kinek van esély túlélni, s kinek lesz szomorú vége. Az a bizonyos csavar pedig szerintem mégsem akkora, mint azt előzetesen vártam.

Az összkép alapján semmiképp sem tudom jóra értékelni a filmet, hiába az érdekes téma és a jó alakítások, ugyanakkor épp ezek miatt átlagosnak sem mondanám (ha lehet 3,5-et adnék az 5-ből, de azt itt nem lehet).

84 Széttörve  (2016)

horror | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Élt egy férfi, William Stanley Milligan, közismert nevén Billy Milligan, akinek 24 különböző személyisége volt. Csak a saját személyiségét, Billy-t tudta befolyásolni, a... több»

2