2016.12.19 21:45 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Domináns műfaj nélküli film

Ezzel a filmmel kicsit bajban vagyok. Vígjátékként volt beharangozva, de néhány jelenetet leszámítva én nem tudtam felnevetni. Nem vígjáték, nem akciófilm, nem krimi és nem is dráma. Illetve egy bizonyos szinten az összes, előbb említett műfaj megjelenik benne, de egyik sem válik dominánssá.

A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy a sztori igaz történeten alapul, s ehhez áldokumentarista eszközöket is felhasznál. Úgyhogy egy olyan érzésem volt a film végén, hogy tulajdonképpen mi is szeretett volna ez lenni. Persze ez az előbbi okfejtés érdektelenné is válhat, hiszen miért is akarnánk annyira műfaji keretek közé szorítani egy filmet, hogyha összességében a sztori rendben van és a színészek is jók? Az első gondolatom egyből az volt, hogy Jonah Hill imádhatta ezt a szerepet, hiszen korábbi filmjeiben is egy hasonló szerepben tündökölt (lásd: Wall Street farkasa, Superbad, a Jump Street filmek), ennek fényében pedig Ephraim karakterét mintha csak rá szabták volna. "Ellenpólusaként" ott van Miles Teller, aki megpróbál a realitás talaján maradni, amíg lehet, de ez egy olyan üzlet (legalábbis a történet szerint), ahol ha elkap a gépszíj, akkor szinte lehetetlen kiszállni.

Domináns műfaj nélküli film

A film története nagyon egyszerű: két haver gyors meggazdagodása, majd bukása, s közben egyre durvább szituációkba kerülnek, amelyekből valahogy ki kell mászniuk, mert különben az életükkel fizetnek. Bradley Coopert jó volt újra látni egy Todd Phillips filmben, ugyanakkor a "gonosz" szerepében kissé meglepett (ilyen szempontból viszont pont ettől működik meglepőként ez a húzás). Hogy mennyi igaz az egész sztoriból, azt nem tudom megítélni, de ha csak részben is van valóságtartalma, akkor is elégé elgondolkodtató, hogy az amerikai kormány így intézi a fegyverbeszerzési és szállítási ügyleteit.

Legszívesebben nem adnék rá osztályzatot (de muszáj), mert szerintem egyik műfajban sem tudja megállni a helyét maximálisan, de a jó karakterek és a történetvezetés miatt mégis élvezetessé tud válni a Haverok fegyverben (megjegyzem: szerintem ez a cím adás sem teljesen jó, kissé félrevezető, de ezt már megszokhattuk a hazai stúdióktól).

dráma | háborús | krimi | vígjáték

A Haverok fegyverben című vígjáték Efraim Diveroli és David Packouz fegyverkereskedőkről szól, akik a Pentagonnal kötött szerződésük értelmében az Afganisztánban... több»

0