2018.04.09 19:53 XETH Olvasottság: <100x
0

Ilyen jó ember nincs is

Ez egy nagyon-nagyon szívbemarkoló történet. Örülök, hogy láthattam. Roman J. Israel egy olyan fantasztikus fiatalember, akit valamilyen csodával határos módon nem rontott meg a társadalom birkatudata.

Nem manipulál, nem azt mondja, amit hallani akarsz, hanem amit igaznak érez. Hisz az emberekben, az emberek jóságában, és abban, hogy mindenkinek ugyanúgy jár a szabadság, a szabad akarat. Ő is hozhat rossz döntést. Az emberek számtalanszor hoznak rossz döntést, amikor szorul a hurok és kicsúszik a lábuk alól a talaj.

Ilyen jó ember nincs is

A különbség a többség és Israel között az, miként reagálnak a következményekre. Bevallom, egy darabig úgy néztem a filmet, hogy Roman egészen biztosan autista. Nem rossz értelemben, ezt azért szögezzük le. A megnyilvánulásai, a gondolatai. Olykor tiszteletlenül hat kendőzetlen őszintesége. Emellett úgy éreztem, ennyire őszinte, jámbor lelkű és elképesztően okos ember, mint a film főszereplője, nagyon ritka és ilyen esetben mondjuk valakire, hogy "csodabogár". Végül is, a történet szempontjából lényegtelen, csak azért említettem ezt meg, hogy az emberi ártatlanság és tiszta szívűség (+ a briliáns elme) egy felnőtt ember esetében mekkora ritkaság, és egyből gyanús lesz, hogy ilyen nincs is! Pedig van. És fel kell ismernünk őket, és tisztelni és elfogadni a másikat. Israel sorsa elég tragikusra fordult, de az fantasztikus volt, hány embert megérintett az igazságérzete, és olyan cápák esetében is sikerült jellemfejlődést elősegítenie, mint George (Colin Farrell), a karrierista, pénzhajhász főnöke. Nagyon érdemes megnézni. A színészek szuperek, ezt nem kell ragozni, de én elsősorban a történet miatt ajánlom. Hogy lássuk, vannak még ilyen csodálatos emberek, mint Roman J. Israel. 5/5*

74 A jogdoktor  (2017)

dráma | krimi | thriller

Az igazságszolgáltatási rendszer útvesztőiben játszódó izgalmas thriller főszereplője egy idealista védőügyvéd, Roman J. Israel (Denzel Washington), akinek élete egyik... több»

0