2017.02.19 10:29 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 620x
0

Két történet

Aki megnézi a filmet, az lényegében két történetet kap egyszerre. A film első felét értelmezhetnénk akár egy karriertörténetnek is. Egy fiatal lány, akinek van egy álma, amit minden erejével próbál megvalósítani. A különlegesség abban rejlik, hogy Maggie nő létére arra vágyik, hogy híres boxoló legyen, s ezért felkeresi a legjobb tanárt, aki segíthet neki valóra váltania az álmát. Kezdetben még a Clint Eastwood által alakított Frankie sem hisz a lányban, ám végül mégis meglátja benne a lehetőségeket, s együtt egyre sikeresebbek lesznek, szépen lassan kialakul a tanár-diák, majd pedig az apa-lánya viszony is közöttük. Maggie csupán egyetlen egy mérkőzést veszít el életében, ám annak az egy vesztett csatának olyan következménye lesz, amely nemcsak a karrierjét, hanem az egész életét kettétöri, s egyben a filmet is, ugyanis innenstől egy egészen más történet következik.

A film második felében egy fontos elvi kérdést boncolgatnak a készítők: az eutanáziát. Élet-e az, amit Maggie a vesztett mérkőzése után él? S joga van-e bárkinek dönteni arról, hogy véget vet egy másik ember életének? Ez esetben azonban azt gondolom, hogy Maggie az, aki meghozza ezt a döntést, Frankie csak teljesíti a kérését.

Két történet

A színészi alakítások tényleg nagyszerűek, mind Hillary Swank, mind Clint Eastwood, na és persze Morgan Freeman, nagyon erős ez a trió. Eastwood-nak pedig rendezőként igen egyedi a stílusa, de témájukat tekintve olyan filmeket készít, amiket nagyon nehéz megemészteni.

A filmnek szerintem az a legnagyobb különlegessége, hogy egészen addig a bizonyos pontig azt hiheti a néző, hogy egy sikertörténetet kap. Véget érhetne úgy is a film, hogy Maggie álma beteljesül, s akkor is kapna a néző egy elég erős tanulságot. De nem ez történik, hanem valami egészen más.

Elképesztően nyomasztó a film hangulata, legalábbis ami a második felét illeti, miután megnéztem, még hosszú időn keresztül benne ragadtam ebben a hangulatban, így nem valószínű, hogy mostanában újra vállalnám, hogy megnézem. Mindenkinek ajánlom megnézésre, de ne lepődjön meg senki, ha utána hosszú ideig nem akarja majd újra látni.

dráma | sportfilm

Frankie Dunn nagy tanítása az életre: „Mindig védd magad”. Pályája során sok bunyóst edzett és menedzselt, azonban mióta már lányával is eltávolodtak, magányosan éli... több»

0