2017.01.28 23:24 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 117x
0

Mitől lesz ember az ember?

Az Ex Machina egy, a sci-fikben gyakran előforduló kérdést boncolgat, miszerint mitől lesz ember az ember, avagy mivel kell rendelkeznie egy ember által alkotott dolognak ahhoz, hogy emberként tekinthessenek rá. Ezzel már találkoztunk olyanokban is, mint a Szárnyas fejvadász. Ami nekem szimpatikus volt a filmben, hogy bár a fenti kérdésre talán ma még nincsenek biztos válaszok, de egy bizonyos határidőn belül ezt konkrétan meg tudjuk válaszolni, s maga a film igen határozottan állást is foglal. Egy valódi kamaradrámát kapunk három fontos főszereplővel (s milyen érdekes, hogy a mesterséges intelligenciát, avagy Alicia Vikander karakterét a magyar szinkronban Evának fordították) ezt a motívumot boncolgatja, miszerint az ember istenné, a gép pedig emberré szeretne válni.

A történetvezetés helyenként kissé lassú, hagy időt arra, hogy a néző is eméssze a látottakat, ám az első óra után már felpörögnek az események, egy kicsit akció dússá válik, de az igazi ereje a zárójelenetben van (ezt pedig nem szándékozom lelőni). A 15 millió dolláros költségvetése (ami egy mai sci-finél egyáltalán nem számít soknak, sőt) pedig arra jó bizonyíték, hogy a mondanivaló bizony sokkal többet érhet a látványnál a zsáneren belül. Csak okosan kell kihasználni.

Mitől lesz ember az ember?

Nekem mindhárom főbb szereplő játéka nagyon tetszett, főleg a Gleeson és Isaac közötti kapcsolat váltakozásai. Vikander pedig először bizonyíthatta szélesebb közönség előtt, hogy generációjának egyik kimagasló színésznője.

Ha jól tudom, az Ex Machinát itthon csak DVD-forgalmazásban lehetett beszerezni, ilyen szempontból pedig fájó, hogy nem láttak benne a "mozi-potenciált" a hazai forgalmazók. Elsősorban azoknak ajánlom, akik nemcsak a látvány sci-fiket szeretik, hanem szeretnek gondolkodni is a film nézése közben.

78 Ex Machina  (2015)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy fiatal programozót (Domhnall Gleeson) kiválasztanak, hogy vegyen részt a mesterséges intelligencia kutatás áttörő kísérletében. A kísérlet sikeres, talán túlságosan is... több»

0