2018.05.05 14:44 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 340x
2

Egy örökké poros klasszikus

Ó, azok a 90-es évek! Bizony, bizony az első Tremors-film idén már 28 éves, mai szemmel a vizuális trükkjei idejét múltnak tűnnek, de a bájáról azt kell mondjam, hogy mit sem kopott. Emlékszem, mennyire imádtam kisrácként, ahogy feltűntek ezek a furcsa, földalatti lények, aztán kő kövön nem maradt, az emberek pedig fejvesztve próbáltak menekülni előlük…

Azt azért hozzáteszem, hogy (mindenféle nosztalgia ellenére) jelen alkotás esetében egy szimpla szörnyfilmmel van dolgunk, ebből kifolyólag nem érdemes Hamlet ötödik felvonására emlékeztető drámaiságot és színészi játékot elvárni, de a lehetőségeihez képest elég ügyes. A feszültségteremtése például kifejezetten tetszetős, s az is, hogy a lények igazi hátteréről semmi érdemlegeset nem tudunk meg. Felbukkannak, aztán pusztítanak, megeszik az embereket (akár házastul, akár autóstul), és kész. Ezáltal pedig fel van adva a lecke a szereplőknek, hiszen hogyan éljék túl a szörnyek támadását, ha azok olyan gyorsan közlekednek a föld alatt, mint egy Ferrari a Forma-1 versenyen. Persze Kevin Baconnek és társainak van elég sütnivalója, hogy megússzák ezt a nem mindennapi kalandot, de a készítők elég ügyesen meg tudták oldani, hogy a lezárásáig fennmaradjon kiélezett küzdelem ember és idegen lény között. Emellett szintén jó húzás volt Bacon és Fred Ward párosa, mert egyrészt remekül egészítik mi egymást, másrészt folyamatos szájkaratéjukat öröm hallgatni. Persze egy kis szerelmi szálat is be kellett csempészni egy csinos tudóslánnyal és a kötelező film végi csókkal, de még ezt is el lehet nézni.

Egy örökké poros klasszikus

A Tremors nem véletlenül lett az idők során kultfilm (annak ellenére, hogy szép számmal készültek direct-to-video folytatásai, valamint egy sorozatváltozata is), s a mai, kopottas látványa ellenére is megvan az a fajta varázsa, amellyel gyermekkoromban is magával ragadott. Az ilyen filmeket pedig mindig jó időnként újra és újra megtekinteni.

horror | vígjáték

SkyShowtime (2023.02.14.)

Egy kisváros lakóit furcsa, ismeretlen és titokzatos lények tizedelik. Hamarosan kiderül, hogy föld alatt élő mutáns férgekről van szó, amik ráadásul meglepően intelligensek.... több»

2